Veganiste doet klokkentoren toontje lager zingen

Stadsgezicht van het schilderachtige Limburg an der Lahn in de Duitse deelstaat Hessen.
thinkstock Stadsgezicht van het schilderachtige Limburg an der Lahn in de Duitse deelstaat Hessen.
Het Duitse stadje Limburg an der Lahn staat op zijn kop. Onder druk van een lichtgevoelige veganiste is de 'play list' van het carillon van het stadhuis gewijzigd. De vrouw kon het niet hebben dat het liedje 'Fuchs, Du hast die Gans gestohlen' ('Vos, je hebt de gans gestolen') op gezette tijden weerklonk middels het klokkenspel. En dus werd het liedje uit het programma gehaald.

'Fuchs, Du hast die Gans gestohlen' is een kinderliedje uit de 19de eeuw. Het beschrijft het wedervaren van een snode vos die een gans steelt. Daarvoor zal de vos moeten boeten: de jager zal hem doodschieten.

En dat was er te veel aan voor de veganiste, die in de buurt werkt van het stadhuis in het schilderachtige plaatsje in de deelstaat Hessen. De vrouw raakte van langsom meer over haar toeren toen het liedje weerklonk omwille van het "gruwelijke dierenleed dat erin geëvoceerd wordt".

Het stadsbestuur wil de kerk - in dit geval het gemeentehuis - in het midden houden. Dus werd besloten het liedje uit het repertorium van de carillon te halen.

Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. De meeste veganisten keuren ook exploitatie van dieren en wreedheid jegens dieren af, zoals het vasthouden ervan voor vermaak of het gebruik als proefdier.