Twitter genadeloos voor 'vliegende eekhoorn' Trijntje

getty
Het zat er simpelweg niet in. De Nederlandse Trijntje Oosterhuis werd gisteravond uitgeschakeld in de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland, vorig jaar nog glorieus tweede, ontbreekt daardoor zaterdag in de eindstrijd. Op sociale media waren positieve, maar ook heel wat negatieve reacties te lezen over het optreden van de zangeres.

Over haar outfit was vooraf en rondom haar optreden veel te doen. Ze koos niet voor de jurk met decolleté uit de repetities, maar voor een broekpak. "Ik wilde gaan voor iets waar ik me 'comfortable' in voel. Ik kan geen hakken dragen, dan moet je dat ook echt niet doen. Misschien was het een inschattingsfout, maar ik vind gewoon dat het gaat over hoe je zingt.''

Trijntje, die voor het optreden bijna geen oog dicht deed van vermoedelijk de spanning, liet vooraf weten zwaar gemotiveerd te zijn voor haar optreden dat begon met een superclose-up van haar gesluierende gezicht. De zangeres keek doordringend naar de miljoenen tv-kijkers en wierp na de eerste zinnen met een elegant rukje de sluier van zich af. Tijdens eerdere repetities leek het alsof Oosterhuis niet altijd stipt op de eerste break in de muziek de zwarte kanten sluier van haar gezicht getrokken kreeg, maar ook dat lukte precies op het juiste moment.

Maar het mocht allemaal niet baten. Ook een leuke vondst - de letters LOVE in fluorescerende verf op haar linkerhand geschilderd waardoor het woord 'liefde' soms even tevoorschijn kwam - zorgde niet voor extra punten van de internationale vakjury's en tv-kijkers.

Na de voor Nederland teleurstellende einduitslag ontplofte het op social media van de reacties die lang niet altijd positief waren.

YouTube
De zwarte jurk met naveldiep decolleté van de Nederlandse ontwerper Tycho Boeker.
ANP Handouts De zwarte jurk met naveldiep decolleté van de Nederlandse ontwerper Tycho Boeker.