Tv-show laat experts, astroloog, beautybloggers en koeien beurs voorspellen: experts voelen bui hangen en terecht zo blijkt

RV
Een Noors televisieprogramma heeft een hilarisch experiment gedaan waarin aan een team van experts, een stel beautybloggers, een astroloog en een kudde koeien gevraagd werd om de beurs te voorspellen. Ze mochten allemaal een pakket aandelen kiezen en de winnaar was diegene die drie maanden later de grootste winst gemaakt had. Het ging anders dan verwacht.

Het experiment was te zien in Folkeopplysningen op NRK TV. In die show onderzoekt Andreas Wahl allerhande theorieën door ze met logica en wetenschap te benaderen. Zo ook het idee dat je een expert moet zijn om de beurskoersen te kunnen voorspellen.

Vier teams

Hij stelde vier teams samen: het eerste bestond uit twee professionele beursexperts, het tweede uit een astroloog, het derde uit twee beautybloggers en het vierde uit een kudde koeien. Die laatste ‘kozen’ hun aandelen door over een rooster te lopen en zich te ontlasten.


Volgens een reporter van de Financial Times voelden de beursexperts de bui al hangen aan het begin van de uitzending. Ze waren duidelijk niet op hun gemak. En dat bleek terecht.

Ze deden het in elk geval niet slechtst. Die eer was weggelegd voor de astroloog. Hij presteerde net iets minder dan de index. De experts deden het iets beter, maar finishten zij aan zij met de koeien. Ze claimden wel dat hun rendementen minder wispelturig waren dan die van de dieren.

Het waren uiteindelijk de beautybloggers die het haalden. Ze hadden een return van maar liefst 10 procent in drie maanden tijd, hoewel ze geen enkele van de bedrijven kenden waarvan ze aandelen konden kopen in het experiment.