Tuur (19) krijgt nieuw hart op kerstdag

photo_news
Kerstmis kon niet mooier zijn voor Tuur Derammelaere (19) uit Deerlijk. Na tien lange maanden wachten op een ruilhart kreeg hij uitgerekend gisteren, op kerstdag, eindelijk een donorhart. "Ik ben blij, maar tegelijk triest voor de ­familie van de overleden donor, die nu een pakje ­onder de kerstboom moet weghalen."

Hoe dicht verdriet en geluk bij mekaar ­kunnen liggen, werd gisteren duidelijk toen Tuur Derammelaere (19) na een jaar bang afwachten eindelijk een donorhart toegewezen kreeg van een leeftijds­genoot. Een uur voor Tuur opgeroepen werd om de levensreddende operatie te ondergaan, sprak hij nog uitgebreid met onze krant. "Ik ben 19 jaar, maar voel me als een 80-jarige", zei hij. "Ik hoop ooit weer normaal te kunnen leven, zoals elke tiener."

Wie de donor is, is volstrekt onduidelijk. De enige zekerheid: het is een leeftijdsgenoot die een ongeval of hersenbloeding meemaakte en na de harttransplantatie overleed. "Ik weet dat er ergens een pakje minder onder de kerstboom zal liggen", zei Tuur ons, "maar ik probeer me daar over te zetten. Niemand moest sterven omwille van mij. Maar omdat iemand stierf, is mijn leven gered."

De operatie verliep in de beste omstandigheden. Het team van KU Leuven gaf Tuur een overlevingskans van "10 op 10", al blijft vader Hendrik na afloop voorzichtig: "Pas binnen enkele dagen weten we of het lichaam dat hart aanvaardt of niet - en omgekeerd." Hij hoopt in elk geval dat deze kerst-harttransplantatie meer mensen aanzet om na hun dood organen af te staan. "Wij hebben het mooiste kerstcadeau ooit gekregen, dankzij het overlijden van iemand anders én het ­begrip van die familie. We kunnen nooit genoeg woorden vinden om onze dankbaarheid uit te drukken. Voor mij is dit hét kerstverhaal van 2013."

LEES ER MEER OVER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

photo_news
photo_news