Time-lapse: enorm zinkgat vult zich op enkele uren met 100 miljoen liter water

Een indrukwekkende time-lapse maakte Lance Hart (51) van het indrukwekkende natuurfenomeen. Het enorme zinkgat in zijn achtertuin in Darwin River vulde zich op amper vijf uur tijd "eindelijk" met water. Dankzij de zware regenval. Het zinkgat werd zo een billabong, een soort van meer zoals dat in het noorden van Australië genoemd wordt. En daarin is ook waterpret mogelijk.

Waar er eerst een kleine gracht was als overblijfsel van een opgedroogde billabong, scheurde vorig jaar in juli de aarde helemaal open in Darwin River. De achtertuin van Lance Hart kreeg er op twee dagen tijd een gigantische 'sinkhole' bij. Eentje van ongeveer 45 meter breed, 65 meter lang en 18 meter diep. Meer dan 50.000 kubieke meter dus. Toen al zei hij nieuwsgierig te zijn naar wat er zou gebeuren als het zinkgat zich zou opvullen met water.

En kijk: het is gebeurd! Eindelijk, want het regenseizoen begint normaal al in december. Maar zo'n honderd miljoen (!) liter water sijpelde nu dan toch in het zinkgat en liep over. In sneltempo, tussen 4 en 9 uur 's ochtends. Lance Hart filmde alles met een camera in een boom. Daarna versnelde hij de beelden en het resultaat ziet u hierboven.

Lake WTF
Een week later staat het water nog altijd even hoog. "Ik kan het zinkgat niet meer zien. Het is nu een billabong met een uitzonderlijk diep watergat", zegt Hart aan ntnews.com.au. Het blijft nu afwachten of het water echt zal blijven staan.

Intussen geniet Hart met zijn familie van hun eigen meertje, dat de toepasselijke naam Lake WTF kreeg. "Toen de constructie stabiel bleek, zijn we erin gaan zwemmen. Ik heb zelfs gekajakt."