Strandgangers vergapen zich aan opborrelende zoetwaterbron in De Panne

Lotte Luyten (11) uit Balen met haar familie. De verwondering over de bron is groot.
Bart Boterman Lotte Luyten (11) uit Balen met haar familie. De verwondering over de bron is groot.
De zoetwaterbron op het strand van de Panne, waarover we gisteren al berichtten, heeft veel bekijks als nieuwe attractie. Het is een opvallend maar tegelijkertijd normaal natuurfenomeen, dat er bovendien altijd al was, en niet alleen daar. 

Op videobeelden van Radio 2 hierboven is het opborrelende water duidelijk te zien. Geoloog Emmanueel Van Houtte legt het natuurlijke fenomeen uit: “Door infiltratie van regenwater in het duinenzand vormt zich een natuurlijk zoetwaterreservoir onder de duinen. Het water staat onder druk en zoekt een uitgang, in dit geval op het strand”, legt geoloog Emmanuel Van Houtte uit. 

Dat is wat er zich nu voordoet in De Panne ter hoogte van het Leopold I-monument, waar het water op het strand constant opborrelt om vervolgens in zee te stromen. De zoetwaterbron is cirkelvormig en een halve meter diep. Ze is alleen zichtbaar bij laag water. Vermoedelijk hebben kinderen er ook kuilen gegraven, waardoor het natuurfenomeen nog zichtbaarder wordt.

Nieuw is het niet en het komt overal voor aan onze kust waar er duinen zijn. “De zoetwaterbel onder het strand is hier al sinds jaar en dag”, bevestigt Vincent Geerardyn, hoofdredder van De Panne. “Af en toe vindt het water een nieuwe doorgang en verandert de bron van plaats.” 

Nog dit geruststellende nieuws: het gaat helemaal niet om drijfzand, zoals velen denken. Toch is voorzichtigheid geboden, omdat er wel een duidelijk niveauverschil in het zand voelbaar is.

Zoetwaterbron De Panne.
Bart Boterman Zoetwaterbron De Panne.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Waarom daar geen douche plaatsen....

 • dirk verschoore

  is West-Vlaanderen niet de regio met zoet water tekort?

 • Paul Boutsen

  Hoelang zal het duren vooraleer de Watergroep er een extra belasting voor zal uitvinden, omdat dat water dan niet voor hun beschikbaar zal worden?

 • Patrick Vandeputte

  Een normaal fenomeen trekt veel bekijks. Tja, veel mensen weten tegenwoordig eigenlijk niet meer wat normaal is. Zodoende.

 • Julien De Kerpel

  En de mensen maar wijsmaken dat het grondwater te laag staat hahahaha. We mogen zelfs onze " gazon " niet spuiten , en daar loopt het zo maar in de zee , hoeveel bronnen zouden dit zo ongemerkt doen ?