Strand of autodeur: internet verdeeld over optische illusie

De optische illusie.
Twitter De optische illusie.
Op Twitter verscheen een foto die voor verdeeldheid en verwarring op het internet zorgt. De foto lijkt een stormachtige dag op het strand voor te stellen: donkere hemel, aanspoelende golven, zand en rotsen. Maar eigenlijk is het een foto van de onderkant van een kapotte autodeur.

De foto werd deze week op Twitter gedeeld. Het overgrote deel van de Twittergebruikers zagen er ook een strand in. Het bijschrift van de foto luidde: “Als je er een strand, oceaan, hemel, rotsen en sterren in ziet, ben je een kunstenaar. Maar het is geen schilderij, het is het onderste deel van een autodeur die gerepareerd moet worden.”

Zelfs nadat mensen wisten dat het geen foto van een strand was, hadden sommigen er moeite mee om er een autodeur in te zien. Een mogelijke verklaring daarvoor, zoals een gebruiker op Reddit suggereerde, is de “voorkeur voor bevestiging”. “Je verwacht al dat het een foto van een strand is. Dat is namelijk je eerste indruk en je bent daarvan overtuigd. Maar wanneer je leest dat het géén strand is, hebben je hersenen moeite om het als iets anders dan een strand te zien en van dat idee af te wijken. Dat is hoe snel je brein linken legt.”

Lees ook: Hersenprofessor verklaart kleur van mysterieuze ‘The Dress’
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Gijbels

  een kapotte auto deurdorpel

 • Nico De Corte

  @Peter Janssens: het is dan ook Het Laatste Nieuws voor iets hé...

 • george aper

  "het internet"? Dat niveau is ook om van te huilen. Wie niet ziet dat dit niets met strand & zee te maken heeft. Kweet nie wi...

 • Febe Chapin

  Mooi optische illusie, maar het zou raar zijn voor een zeegolf om in het midden zomaar niet door te vloeien.

 • benedict benis

  carport != autodeur, slimpies