Sommige mensen horen geluid bij deze stille GIF

In de GIF springt een electriciteitsmast op en neer. Sommige mensen horen een ploffend geluid, telkens de mast de grond raakt. De GIF zelf bevat geen enkel spoor van geluid.
Twitter In de GIF springt een electriciteitsmast op en neer. Sommige mensen horen een ploffend geluid, telkens de mast de grond raakt. De GIF zelf bevat geen enkel spoor van geluid.
Iedereen herinnert zich nog wel de wit en gouden jurk waarvan internetgebruikers meenden dat ze blauw en zwart was. Deze keer speelt een GIF de hoofdrol in een onlinediscussie. Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat sommige mensen echt geluid kunnen horen bij onderstaande geluidloze GIF.

De GIF in kwestie bevat beelden van een springende elektriciteitsmast. Sommige mensen beweren dat ze geluid horen bij het zien van de beelden, terwijl het fragment helemaal geen geluid bevat. Ze horen een ploffend geluid, telkens de mast de grond raakt en het beeld bibbert.

'Het kan een subtiele vorm van synesthesie zijn: het ene zintuig dat een ander triggert'

Chris Fassnidge

De GIF werd in 2008 gemaakt, als onderdeel van een Photoshop-wedstrijd en is al sinds 2013 een controversieel onderwerp op het onlineplatform Reddit. De GIF kwam opnieuw boven water, toen Dr. Lisa DeBruine van het Instituut voor Neurowetenschap en Psychologie aan de Universiteit van Glasgow het op haar Twitter-kanaal postte. Ze vroeg aan haar volgers om te beschrijven of ze iets hoorden bij het bekijken van de beelden. Ze kreeg meer dan 245.000 reacties van mensen die een geluid hoorden, waarvan 70 procent een ploffend geluid ervoer.

Visueel oor

Het Twitter-bericht trok de aandacht van Chris Fassnidge, een doctoraatstudent Psychologie aan de London City University. Hij opperde de theorie die zijn lab 'het visuele oor' noemt. “Ik vermoed dat het fenomeen van deze GIF nauw samenhangt met wat we de ‘visueel opgewekte geluidsreactie’ noemen”, legt Fassnidge uit. “Dat is wat sommige mensen toelaat om bewegende objecten te horen, ook al maken ze geen geluid. Het kan een subtiele vorm van synesthesie zijn: het ene zintuig dat een ander triggert. Je kunt bijvoorbeeld veronderstellen dat je de voetstappen hoort van de persoon die aan de andere kant van de straat wandelt, terwijl dat geluid eigenlijk enkel in je gedachten bestaat.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Lathouwers

  Spijtig ik ben niet de uitverkozen .

 • Van Praet Andre

  ik hoor niets , sommige mensen hebben gewoon teveel fantasie

 • Jens van den Broeck

  Hoor geen fluit, ook niet denkbeeldig

 • Hendrik Somers

  Snelheid van de gif komt overeen met een normale hartslag. Gezien er bloed door je oor gaat, ga je je focussen en hoor je gewoin6 je eigen hartslag. Hyperauditiven horen dit regelmatig, de rest heeft een extreem stille omgeving nodig.