School bant boekentassen, student gebruikt microgolfoven in de plaats

Twitter

Wanneer Jacob Ford (17) hoorde dat rugzakken niet meer toegelaten waren op zijn school, besloot hij zijn spullen dan maar in een microgolfoven mee te brengen. Een vreedzaam protest dat op weinig bijval bij het schoolbestuur kan rekenen.

Op de Britse Spalding Grammar School zijn boekentassen niet meer welkom bij studenten van het eerste middelbaar of ouder. Dat liet de school enkele weken geleden aan haar studenten weten. De scholieren, die vaak uit de kluiten gewassen exemplaren op hun rug meezeulen, zouden de kinderen van jongere jaren kunnen verwonden door ze met hun rugzak te slaan. Bewust of onbewust.

“Te gek voor woorden”, vond Jacob Ford (17). De student was het grondig oneens met de nieuwe regel en besloot dan maar een stil protest op poten te zetten. Zijn boekentas bleef braaf thuis staan, maar hij zou elke dag een ander voorwerp uitkiezen om zijn boeken in mee te brengen. De eerste dag koos hij voor een rieten mand. Op dag twee moest de microgolfoven eraan geloven.

Trotse mama

Op die tweede dag werd de jongen echter geschorst. Nadat hij zijn telefoon (waarmee hij zijn mama op de hoogte hield) aan zijn leerkracht weigerde af te geven, mocht hij twee dagen thuisblijven. Zijn moeder staat wél volledig aan zijn kant.  “Ik vind Jacobs protest erg vredevol en denk dat ook hij zijn zeg zou moeten hebben in deze zaak. Dat is vrijheid van meningsuiting. Ik ben alleszins trots op hem. Met of zonder microgolfoven.”

Jacob is verder niet de enige die problemen heeft met het nieuwe besluit. In alle uithoeken van de school klinkt protest omwille van de nieuwe regel. Je boeken en pennenzak ook tijdens pauzes in de hand moeten meezeulen, is lastig. Om nog maar te zwijgen over discretere zaken als maandverband. Daarnaast moeten vele onder hen ook met de bus naar huis wat het enkel verder compliceert. Een online petitie drong zich op. Die haalde in enkele uren tijd liefst 463 handtekeningen, maar werd dan offline gehaald.

Onacceptabel gedrag met rugzak

De website van de uniformschool zelf geeft een duidelijk overzicht van welke zaken wel en niet toegelaten zijn wat de outfit van hun studenten betreft. Over rugzakken wordt hier met geen woord gerept. “De feiten zoals Jacob Ford ze voorlegt, zijn niet volledig”, stelt schooldirecteur Steven Wilkinson. “De regel kwam er bijvoorbeeld nadat een student onacceptabel gedrag vertoonde met zijn rugzak.” Hij zegt het meest teleurgesteld te zijn dat Jacobs moeder hem zo blijft aanmoedigen in zijn actie
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Lippeveld

  Men moet toch àltijd kunnen uitleggen waarom men een bepaalde maatregel neemt, in of buiten de school. Ik werkte zelf in het onderwijs, mijn leven lang, en begrijp niet waar sommige schooldirecties het blijven halen. Bovendien, met alle respect, dit kan toch enkel maar in een Engelse kop opkomen. Hoop ik.

 • marie-claire de bosscher

  stuur dan die ene die onnozel doet met zijn rugzak weg, probleem opgelost, hoe kun je nu al die spullen in je handen houden zonder iets te verliezen ?

 • Ludwig Vanden Boer

  In de school waar ik ging waren boekentassen al verboden in de jaren 70. Wij hadden een opbergbank in de studiezaal en namen alle boeken die nodig waren voor een halve dag mee met een elastiek er rond. De elastiek werd geleverd door de school. Geen gesleur met boekentassen, geen hinder in de doorgangen en geen rugklachten. Goede en propere oplossing.Het waarom weet ik niet want wij waren in die tijd niet zo opstandig. Men zegde het ons en wij voerden uit.

 • Jan Lemmens

  Dat symbolen van één of andere radicale godsdienst verboden worden, kan ik nog begrijpen. Maar rugzakken...

 • Bruno Draulans

  Als een school boekentassen verbiedt, moet het wel voor een alternatief geven zoals vb cursussen digitaal. De jongen heeft wel een punt.