Schatrijke Arabier laat gigantische ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen voor vers drinkwater

foto ter illustratie
Shutterstock foto ter illustratie
Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), wil een ijsberg van de zuidpool naar het emiraat Fujairah laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar is er een test met een kleinere ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of Perth in Australië vervoerd wordt. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.

Als de proef slaagt, dan moet de grote ijsberg binnen dit en zes jaar in Fujairah arriveren. Het eigenaardige project zal naar verwachting tussen de 88 en 133 miljoen euro kosten. Als het plan slaagt, komt de ijsberg ongeveer drie kilometer buiten de kust van het emiraat te liggen. Daar mag die rustig smelten. Vervolgens zal het water via technische installaties richting het vasteland worden getransporteerd, waar het wordt gezuiverd.

Volgens de schatrijke investeerder Alshehi, directeur van de firma National Advisor Bureau, gaat het om een kostelijk project. “Maar het is nog steeds veel goedkoper dan het bouwen van fabrieken die zout uit zeewater halen om het voor consumptie geschikt te maken”, vertelde hij recent aan Euronews.

Temperatuurverschil

Het verslepen van de ijsberg over een afstand van ruim 8.000 kilometer – van het eiland Heard naar Fujairah – gaat waarschijnlijk zo'n tien maanden duren. Feitelijk, zo stelt Abdulla Alshehi, zal de berg straks worden omringd door een stalen band. Daaraan worden vervolgens kabels vastgezet die aan sleepboten en eventueel een enorme vlieger worden bevestigd. Wegens de grote temperatuurverschillen tussen de Zuidpool (rond het vriespunt) en het emiraat (boven de 25 graden) zal de ijsberg tijdens de tocht stukken kleiner worden. “Hij smelt voor een derde, maar het restant is dan nog steeds groot genoeg om te gebruiken.”

Alshehi wil de ijsberg niet alleen gebruiken voor drinkwater. Hij hoopt ook dat mensen het brok ijs gaan zien als toeristische attractie. “Om even af te koelen.” Verder stelt hij dat de komst van vers water hoe dan ook noodzakelijk is in de regio waar veel ontziltingsinstallaties staan om drinkwater te maken. “Daardoor wordt de zee steeds zouter, wat op termijn funest is voor veel diersoorten.”

Om investeerders te mobiliseren heeft zijn bedrijf de afgelopen jaren al een paar filmpjes van het project gemaakt (zie hieronder). Wanneer de proef van start gaat, is nog niet bekend. Al zal dat volgens Alshehi niet meer lang duren. Hij hoopt op een succes. Aan 
Euronews vertelde hij: “Het is en blijft een enorme uitdaging, maar als het lukt, schrijven we geschiedenis en kan het concept wellicht ook in andere waterarme regio's worden toegepast”. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emiel Van Riet

  Voor proper water zal nog gevochten worden

 • Marnik De Swaef

  Tegen dat hij ermee thuis is, is die ijsberg nog n'een frisko ...

 • Teek Itizie

  Dit is stelen van mensheid en dierenrijk...

 • Teek Itizie

  Dit is stelen van de mensheid en dierenrijk!

 • marc van de poel

  @ Liliane Vervliet : Er leven geen ijsberen op de zuidpool. Enkel pinguïns.