Ruzie over recht op kroket in Nederlandse gemeenteraad

anp
De beruchte kroket is wel vaker stof tot discussie bij onze Noorderburen. In de gemeenteraad van het plaatsje Tynaarlo heeft het vettige goedje zelfs geleid tot een heuse ruzie. Dat meldt RTL Nieuws op zijn website.

De raadsleden van Tynaarlo krijgen na of tijdens de gemeenteraadszitting steevast een kroket of bitterballen. De leden van de fractie GroenLinks vinden dit echter niet kunnen. Tynaarlo is immers een 'JOGG-gemeente'. JOGG staat voor 'jongeren op gezond gewicht'. De gemeente stimuleert daarbij gezond eten voor jongeren. GL wil daarom de snacks vervangen door gezondere alternatieven.

Kroketmotie
Daarmee komen ze lijnrecht tegenover hun collega's van het CDA te staan. De christendemocraten gooien hun volle gewicht in de strijd voor het behoud van het kroket. Zij dienden recent zelfs een motie in om het recht op een kroket te betonneren. Volgens de partij staat de snack bij lange vergaderingen garant voor een opkikker, waardoor betere beslissingen kunnen worden genomen.

Bezuinigingen
Er is wel vaker heisa over kroketten in de Nederlandse gemeentepolitiek. In 1993 diende oud-premier Jan Peter Balkenende, toen nog raadslid in Amstelveen, al een krokettenmotie in. Een motie die het overigens haalde. Volgens Binnenlandse Zaken hebben de afgelopen jaren verschillende gemeenten de raadskroket geschrapt. Uit besparingsoverwegingen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels