Russische tv-zender blundert en verwisselt Nieuw-Zeeland met Japan

Op de kaart stonden Nieuw-Zeeland en Papua New Guinea foutief aangeduid als Japan en Zuid-Korea.
Twitter: @Rugbysmartarse Op de kaart stonden Nieuw-Zeeland en Papua New Guinea foutief aangeduid als Japan en Zuid-Korea.
Tv-zender Russia Today heeft zijn excuses aangeboden aan de inwoners van Nieuw-Zeeland nadat het op televisie een kaart liet zien waarop Nieuw-Zeeland als ‘Japan’ werd aangeduid en Papoea Nieuw Guinea als ‘Zuid-Korea’. Australië stond wel correct aangegeven.

De fout werd gemaakt in een item over potentiële nieuwe raketbasissen in Japan, Zuid-Korea en Australië, waarbij enkel Australië correct geïdentificeerd was:

Het is niet de eerste keer dat Nieuw-Zeeland in een geografisch ‘incident’ betrokken raakt: het land wordt zo vaak weggelaten van wereldkaarten dat premier Jacinda Ardern er vorig jaar een ludieke protestcampagne aan wijdde.

Blunder

Een woordvoerder van Russia Today heeft aan de Nieuw-Zeelandse website Newshub toegegeven dat het om een fout ging. “Ons vroege team in de VS heeft een geografische blunder begaan”, klinkt het. “We hebben de fout zo snel mogelijk hersteld en onze collega’s een nieuwe kaart van de zuidelijke hemisfeer cadeau gedaan in de hoop dat het niet opnieuw gebeurt.”

Het item werd op 15 augustus voor het eerst op televisie vertoond, een gecorrigeerde versie werd nadien online gezet.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Van Severen

  En België is de hoofdstad van Brussel ! Goe bezig !!!

 • Bernd Vaes

  Een klein deel van de aardrijkskunde gaat over de ligging van landen, de hoofdsteden ervan, enz... een zeer klein deeltje aldus. Maar daar laten velen het al afweten. Om het alleen maar over hoofdsteden te hebben: Wat is eigenlijk een hoofdstad? Welke is de hoofdstad van Australië? Velen zullen het niet weten! Erger nog: welke is de hoofdstad van Nederland? Oei, daar wordt het pas echt moeilijk...

 • Henri Dederen

  Peter Thys - iedere rus weet perfect waar Japan en Zuid Korea liggen . Het zijn wel Amerikanen die verantwoordelijk zijn voor deze lapsus .Het onderwijs niveau in Rusland is nog steeds van hoog niveau.Sterker nog ik ken hier Russen die hun kinderen van onze scholen weghalen omwille van ons niveau. Vraag eens hier waar Papoea Nieuw Guinea of ‘Zuid-Korea of laat staan de(Russische) Koerilen eilanden liggen en u zal versteld staan van onze aardrijkskunde kennis.

 • wim CLAES

  Peter , Rusland heeft heus wel een goed onderwijssysteem,integendeel.Dat is zoals denken dat roemenie geen hoger onderwijs heeft, ge zou u kunnen verschieten. papoea ng is de helft van het eiland, dus voor iemand die geen 2 minuten nadenkt is de vergissing snel gemaakt, japan lijkt enigszins op n zeeland(2 gesplitste eilanden) ik vraag me af wat voor idioot dit gedaan heeft, of zat hij aan de coke?want australie is toch groot genoeg...

 • Natacha Verpoort

  dat is niet erg want de meeste kijken niet naar dat schermpje maar eerder naar de vrouw zelf!