Pinguïn legt 2.500 km af van Nieuw-Zeeland naar Australië en moet 8 weken recupereren om weer terug te zwemmen

AFP
Een kleine pinguïn uit Nieuw-Zeeland is in Australië opnieuw losgelaten in de vrije natuur. Het uitgeputte dier werd begin juli gered na een zwemtocht van maar liefst 2.500 km en moest daarvan acht weken lang bekomen. Nu kan de Fjordlandkuifpinguïn - een bedreigde soort - weer terug naar huis zwemmen.

De pinguïn werd op 10 juli gespot bij Kennett River, op 170 km van Melbourne. Het dier was helemaal afgemat en uitgehongerd en had het moeilijk op de rotsen in het ondiepe water. De Melbourne Zoo ving de Fjordlandkuifpinguïn, die de Tasmaanse Zee van Nieuw-Zeeland naar Australië had overgezwommen, op om hem te verzorgen. De zeevogel kreeg voeding toegediend tot hij aangesterkt was en weer zelf kon eten. Dat deed hij gretig: hij at dagelijks 20 tot 25 procent van zijn lichaamsgewicht. Vergelijk het met een mens van 80 kg die elke dag 20 kilo eten naar binnen zou spelen.

AFP

Daar stopte de voorbereiding van de pinguïn niet om weer terug naar huis te zwemmen. Hij oefende eerst nog in een groot zwembad van het natuurpark op Phillip Island. Na acht weken was de Fjordlandkuifpinguïn helemaal klaargestoomd. De vetgans werd weer losgelaten in de vrije natuur, met een ingeplante chip. De verzorgers hopen dat de pinguïn Nieuw-Zeeland zal bereiken om daar voor nakomelingen te zorgen.

De Fjordlandkuifpinguïn heeft een beperkt broedgebied - vooral het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en de kleinere eilandjes errond - en staat als kwetsbare soort op de Rode Lijst van de IUCN. In het wild komen er nog amper tussen de 4.000 en 5.600 exemplaren voor. Melbourne ligt normaal gezien niet op hun route, maar de laatste jaren duiken er toch meer Fjordlandkuifpinguïns op in Australië. Dat ligt wel op haalbare afstand voor de soort, maar waarom ze daar nu vaker rondzwemmen dan vroeger, is niet bekend.

AFP
AFP7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Herman Van Gent

  Voor zo een nogal klein dier is 2.500 km toch best wel een hele grote afstand , geen wonder dat die 8 weken lang buiten strijd was. Het zijn sterke dieren.

 • Liesbeth Van Doninck

  Pinguïns zijn toch straffe dieren...

 • mark germanus

  Veel geluk vogel !

 • Mady Vermeulen

  Arm dier. Hadden ze dat niet met een vliegtuig naar zijn bestemming kunnen terug brengen? Als de pinguin even uitgeput terug thuis komt als hij in Australië arriveerde zal hij niet meer voor nakomelingen kunnen zorgen, en is alle moeite om zijn leven te redden voor niets geweest.

 • Jos Plessers

  En wie vangt hem ginds op om onze held weg op krachten te laten komen?