Nieuwe optische illusie gaat viraal: deze flitsende stippen maken je helemaal gek

.
Reddit .
Het is weer van dat: het internet wordt gek van een nieuwe optische illusie. Deze keer gaan op Reddit flitsende stippen viraal. Maar hoeveel zijn het er eigenlijk? En in welke richting bewegen ze?
5 Hertz

Reddit-gebruiker d023n zette dit beeld online en al gauw ging het als een lopend vuurtje het internet rond. Niemand weet met zekerheid te zeggen of het om twee of vier stippen gaat en in welke richting ze bewegen. Sommigen denken dat het twee stippen zijn die op en neer bewegen. Volgens anderen bewegen ze van links naar rechts. Nog anderen zien ze in cirkels draaien.

De stippen flitsen met een frequentie van 5 Hertz. Op de afbeelding hieronder flitsen ze met 2 Hertz, maar alle mogelijkheden hierboven zijn nog altijd mogelijk.

2 Hertz

En met een frequentie van 10 Hertz wordt het helemaal te gek.

10 Hertz

Wat zien we nu eigenlijk?

De verwarring hebben we te danken aan een stroboscopisch effect. Een stroboscopisch lichteffect kan je hersenen foppen, zodat je denkt dat iets naar links, rechts, voor of achter beweegt, terwijl het geen speciale bewegingen maakt. De stippen maken dus geen speciale beweging, ze lichten gewoon op.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kevin Buekenhoudt

  Op en neer.

 • karien denil

  minder storend dan al die vele lichtpalen op onze wegen en min 15 verkeersborden te incasseren door je hersens aan een kruispunt…das pas om gek van te worden !!!

 • Vergeynst Hilda

  Ik zie 2 witte ronde stippen gekruist op het eerste scherm staan en op de volgende bewegen ze op en neer, wat is daar zo speciaal aan ?

 • Ivo Torfs

  Als men daar gek van wordt, hetzelfde effect als de lichten aan een gesloten overweg.

 • Jo Van Caenegem

  Twee hersenhelften stimuleren, waarbij de linkerhelft het rechteroog stuurt en omgekeerd, in één 'alle kleuren samen' en 'geen kleur' gecombineerd, zorgt dat het netvlies al snel asynchroniciteit stimuleert door de vertraging waarmee het verdwijnt, en dus krijg je al snel de illusie dat er verminderde symmetrie verschijnt. Toch heel simpel dit hoor, wel leuk én interessant. Nooit aan gedacht.