Nederlander wil Britten uitzwaaien op brexit-dag: al tienduizenden geïnteresseerden

De foto die Ron Toekook gebruikt om zijn afscheid van de Britten te promoten.
Facebook De foto die Ron Toekook gebruikt om zijn afscheid van de Britten te promoten.
Hard of iets zachter, op 31 oktober stapt Groot-Brittannië in principe definitief uit de Europese Unie. Nederlander Ron Toekook wil de Britten die dag niet zomaar laten gaan, hij wil ze deftig uitzwaaien vanop het strand van Wijk aan Zee bij IJmuiden. En dat zien op dit moment al meer dan 52.000 Facebookers zitten.

Ron Toekook plaatste een oproep op Facebook om op 31 oktober om 10 uur afscheid te nemen van de Britten die dan de Europese Unie vaarwel zullen zeggen. Onder de titel “Gezellig op het strand de brexit kijken” lanceerde de Beverwijker zijn ludieke evenement in Wijk aan Zee.

“Met Hollandse chips, Franse wijn en Duits bier in een strandstoel naar Groot-Brittannië kijken wanneer het wakker wordt als gesloten inrichting”, luidt het op Facebook. “Eventueel de bootjes van Europavaarders opvangen. Bij voldoende belangstelling kan er een band komen die ‘Het is stil aan de overkant’ en ‘We’ll meet again’ kan spelen.” Mooi, maar Belgisch bier moet ook kunnen, toch. En frietjes?

Al 7.000 mensen verklaarden deel te zullen nemen aan het event. Meer dan 52.000 anderen betoonden er hun interesse voor.

“Het is voor mij ook een gebaar richting vrienden die we daar hebben”, reageert Toekook bij NH Nieuws op ernstigere toon. “Een soort ‘tot ziens, we vergeten jullie niet’. Er zijn ook heel veel Britten die het er moeilijk mee hebben.” 

Toekook gaat nu met alle betrokken partijen samenzitten om er iets moois van te maken. Hij denkt luidop aan een soort “Brits festival”.

De Facebookpost hengelt alvast naar verzoeknummers. ‘Go Your Own Way’ van Fleetwood Mac is een van de suggesties.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ron Toekook

  Nou, Frances, een Nederlander die alles betaald? Hahaha...

 • Filip Soetaert

  31 oktober .......Thema Halloween ?

 • Rody Franks

  Ik wil het eerst nog zien gebeuren! Die Brexit komt er helaas niet, let op mijn woorden.

 • luc Cuypers

  Prachtig idee , waarom zouden we hier en in Frankrijk geen gelijkaardig initiatief opzetten . HLN waar wachten jullie op ? Maar twee maand meer om iets prachtigs te organiseren . " Het Brexit festijn " ! Langs onze ganse kust . Kan daarna een jaarlijks gebeuren worden . Dat wordt een publiekstrekker .

 • guido vermeyen

  Waarom zijn ze er ooit ingestapt of ingetrapt......verkoop trucen ?Misleid zoals wij ?