Meisje (8) vindt zwaard van zeker duizend jaar oud in Zweeds meer

Saga met haar opmerkelijke vondst.
rv Saga met haar opmerkelijke vondst.
Saga Vanecek, een Zweeds-Amerikaans meisje van acht jaar, heeft in het Vidöstern-meer in het zuiden van Zweden een zwaard opgevist van minstens duizend jaar oud. Onderzoekers schatten de leeftijd van het zwaard zelfs op 1500 jaar. Dat melden Zweedse media. De vondst dateert al van deze zomer.

De familie van het kind, die in Minnesota in de Verenigde Staten woont, heeft in de regio een vakantiehuisje in de buurt van het meer. Toen Saga afgelopen zomer in het meer ging zwemmen, stond het waterpeil erg laag, als gevolg van de extreme droogte. "Ik voelde iets in het water en tilde het op. Er was een handvat en toen zag ik dat het een zwaard was", vertelt ze aan de Zweedse radio.

lees verder onder de foto:

Het zwaard is volgens experts in uitzonderlijk goede staat.
rv Het zwaard is volgens experts in uitzonderlijk goede staat.

"Uitzonderlijk goede staat"

Het lokale museum gaat het relict, dat waarschijnlijk uit de tijd van vóór de Vikingen stamt, nu bewaren. Volgens de conservator van Jönköpings Läns Museum bevindt het zwaard zich in een uitzonderlijk goede staat.

Na de ontdekking beslisten de lokale autoriteiten om op zoek te gaan naar nog meer historische overblijfselen. Ze vonden intussen in het meer nog een broche uit de derde eeuw.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • manuel verdonschot

  Staat er toch duidelijk bij dat de vondst naar een lokaal museum gaat .

 • Cor Dierckx

  Volgens mij is het 3 jaar ouder.

 • Aquila van Boxel

  Zeker een Fällkniven

 • robrecht Peeters

  God weet hoe lang de man erin den tijd naar gezocht heeft.....

 • bruno dirinck

  zou ze dat mogen houden dat zwaard .