Man steekt middenvinger op naar flitscamera. Nu riskeert hij een celstraf

De man stak zijn middenvinger uit naar twee onbemande flitspalen. Hij werd vervolgd voor het beledigen van een ambtenaar.
EPA De man stak zijn middenvinger uit naar twee onbemande flitspalen. Hij werd vervolgd voor het beledigen van een ambtenaar.
Een veertiger uit Frankrijk is voor de rechter moeten verschijnen omdat hij met opgestoken middenvinger twee flitscamera's voorbijraasde. Bovendien reed hij te snel. Zijn advocaat vraagt de vrijspraak, met als argument dat je een machine niet kan beledigen.

De 46-jarige bestuurder uit Régny werd vervolgd voor het beledigen van een persoon in openbaar ambt. Gek genoeg, want hij stak zijn middenvinger uit naar twee onbemande flitspalen. Dat gebeurde op 22 mei 2015 in de gemeente Roanne in het Franse departement Loire. Het openbaar ministerie was echter van mening dat zijn middenvinger beledigend was voor de ambtenaren die in het identificatiecentrum in Rennes de beelden moesten bekijken. 

"Voor vrouw bedoeld"

De man kon overigens niet meteen geïdentificeerd worden, want hij had een deel van zijn nummerplaat afgedekt met zwarte tape. De bestuurder gaf zijn snelheidsovertreding toe, maar voor zijn middenvinger had hij een andere uitleg. "Ik was op dat moment in discussie met mijn vrouw. Die middenvinger was voor haar bedoeld", vertelde hij aan de rechter. Ook voor zijn afgedekte nummerplaat had hij een verklaring. Dat had een vriend gedaan, die de wagen de dag ervoor had gebruikt. Op 3 april kent de man zijn straf.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • kerim aksu

  Een staatshoofd mag beledigt worden en een flitstoestel niet hoe achterbaks is dat nu

 • Geert Vaelen

  Stond z'n vrouw dan naast die flitspalen? En die plaat afplakken, ja, het is altijd iemand anders geweest he. En waarom zou uw vriend dat doen? Om express te hard te kunnen rijden zonder te kunnen flitsen zeker? Maak dat een ander wijs.

 • Thierry Vansweevelt

  Als eigenaar van een auto ben je zelf verantwoordelijk voor je nummerplaat, niet jouw "vriend". En doe niet alsof die middelvinger niet voor de flitspaal was.

 • jos indigne

  De flitscamera kan je niet beledigen , dat is juist ...maar de persoon die de foto moet bekijken wel ...

 • André Van Laethem

  Het openbaar ministerie was echter van mening dat zijn middenvinger beledigend was voor de ambtenaren die in het identificatiecentrum in Rennes de beelden moesten bekijken. Da's geen belediging, dat is de enige manier van communiceren die ze begrijpen.