Macron bedankt Australische premier per ongeluk iets te hartelijk: “Bedankt, jij en je lekkere vrouw”

President Emmanuel Macron (links) en Australisch premier Malcolm Turnbull (rechts) tijdens de persconferentie in Sydney.
EPA President Emmanuel Macron (links) en Australisch premier Malcolm Turnbull (rechts) tijdens de persconferentie in Sydney.
Frans president Emmanuel Macron gaf een bizarre twist aan zijn toespraak in Sydney op woensdag. De president was er op bezoek bij de Australische premier Malcolm Turnbull en zijn vrouw, en wilde het koppel bedanken voor hun gastvrijheid. Alleen deed hij dat op een wel heel hartelijke manier.

De persconferentie verliep vlekkeloos totdat Macron aan het einde van zijn toespraak nog even zijn dankbaarheid wilde benadrukken. “Ik wil jullie bedanken voor de warme verwelkoming, jij en je lekkere vrouw”, zei Macron in het Engels. 

Het fragment werd gedeeld door ABC Sydney, dat een geluidsopname kon maken:

Het moge duidelijk zijn dat Macron niet wilde flirten, maar enkel een klein vertaalfoutje maakte in zijn speech. Het Franse “délicieuse” kan “lekker” betekenen, maar evenzeer “bekoorlijk” of “lieflijk”. In het Engels wordt “delicious” echter meestal gebruikt voor lekker eten of voor seksuele toespelingen, waardoor de uitspraak tot hilariteit leidde bij enkele Australische kijkers. Die trokken naar Twitter om hun reacties te delen.

(lees onder de foto en tweets verder)

Emmanuel Macron met premier Malcolm Turnbull en zijn vrouw Lucy.
AFP Emmanuel Macron met premier Malcolm Turnbull en zijn vrouw Lucy.

Sommige gebruikers wijten het hartelijke bedankje ook aan de Franse charme. “Ik weet niet of er iets verloren gegaan is in de vertaling of of het gewoon iets heel erg Frans is,” klinkt het.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Derycker

  'k Zie Trump nog geen speech geven in het frans, kan het amper in het engels.

 • Christine Laevers

  Los van Macrons politiek beleid, moet ik wel glimlachen. Dit is gewoon la Douce France. De Fransen zijn heel warm in hun begroetingen. Wij zijn dat niet gewoon. De Amerikanen ws ook niet.

 • Pedro Gonzalez

  Ik ken weinig meer dan veertigjarige Vlamingen die behoorlijk Frans spreken. Zelfs op de universiteiten is het een lachertje geworden vergeleken met zo'n 25 jaar geleden. Toen spraken de meeste intellectuele Vlamingen wél behoorlijk Frans.

 • Pierre Delrez

  @ danny meulders. Macron zijn Engels is alleszins een stuk beter dan veel Vlamingen hun Nederlands! ...

 • evelyne dewulf

  een manier als een ander om een staatsbezoek te vereeuwigen...