Los jij onze maandagpuzzel op? Zoek de omtrek van het huis

Brilliant.org
We trappen de week weer op gang met een maandagpuzzel. In deze opgave schotelen we je een grondplan voor van een huis en vier tuinen. Kan jij de omtrek van het huis berekenen?

Hieronder zie je het grondplan van een  grillig gevormd huis (wit) met vier vierkante tuinen (groen) op een vierkante oppervlakte van 400 m².

Wat is de omtrek van het huis?

Brilliant.org

Oplossing

De omtrek van het huis is 80 meter.

In de opgave staan enkele cruciale aanwijzingen. Ten eerste: de volledige oppervlakte is vierkant. Daardoor kunnen we de omtrek van de volledige lap grond berekenen. Om de omtrek te berekenen met behulp van de oppervlakte van het vierkant, nemen we de vierkantswortel.  

√400 = 20

Eén zijde is 20 meter lang. De volledige omtrek van het stuk grond is dus 80 meter.

Daarnaast verklapt de opgave dat ook de tuinen vierkant zijn. Een vierkant heeft vier gelijke zijden, dus de buitenste zijden van de tuinen (de stippellijnen) zijn gelijk aan de buitenmuren van het huis (de volle lijnen). 

Het huis heeft dus een even grote omtrek als de totale lap grond: 80 meter.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Vincent Chovau

  1 seconde raadsel... graag wat moeilijker...

 • seppe beirnaert

  het vierkant is 400m²= 20 meter op 20 meter. dus 4zijden van 20 meter. het huis is langs alle zijden evenlang als het vierkant dus 4 keer 20 meter = 80 meter omtrek

 • Mathijs Stekhuizen

  Dit is de "makkelijkste" opgave sinds weken/jaren. Iedereen die goed opgelet heeft in de lagere school kan deze puzzel oplossen. 400m2 >> Vierkant, dus zijde is (wortel 2) = 20,00 m1. Alle (buiten liggende) hoeken kan men "spiegelen" naar binnen. Dus de omtrek is 4 x 20,00 m1 = 80,00 m1

 • Sam Nowé

  Of om het wiskundig neer te schrijven: 20-x-y+20-y-w+20-w-z+20-z-x+2x+2y+2z+2w = 80

 • Stefaan Hemeleers

  De tuinen hoeven zelfs niet vierkant te zijn, zolang het maar rechthoeken zijn klopt het ook.