Los jij onze maandagpuzzel op? Zo snel kan een gerucht de ronde doen

thinkstock
We vliegen de week weer in met een maandagpuzzel. Zet je grijze massa aan het werk: kan jij ontdekken hoe snel een gerucht de ronde kan doen tussen vrienden?

Acht vrienden hebben elk een ander gerucht gehoord. Ze zijn allemaal op een andere plaats en kunnen enkel communiceren via sms, maar willen elkaar zo snel mogelijk en zo efficiënt mogelijk inlichten.

Wat is in theorie het kleinste aantal sms’en dat verstuurd moet worden voor iedereen op de hoogte is van elk gerucht?

Let op: een sms kan in dit geval niet naar meerdere personen tegelijk worden verstuurd, zonder elke sms afzonderlijk te tellen. Als je één sms naar twee personen tegelijkertijd zou sturen, zou dat met andere woorden tellen als twee berichten.

Oplossing

Er moeten minstens veertien sms’en worden verstuurd.

De meest efficiënte strategie is om iemand als “centrale roddelhub” aan te duiden. Dat zegt wiskundige Bobby Seagull, die het raadsel voorstelde in The Guardian

Er zijn acht vrienden. Iedereen moet eerst zijn gerucht naar de hub sturen: dat zijn al zeven sms’en.

Eens de hub alle stukjes informatie heeft, stuurt hij alle informatie – inclusief zijn eigen gerucht – terug naar de anderen. Dat zijn opnieuw zeven sms’en. Veertien dus in totaal.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Glenn Vanoverbeke

  En hoe stel je die HUB aan zonder een sms te verzenden? Ze zijn toch allemaal op een andere plaats?

 • Wouter Manhaeve

  die 8 geruchten moeten ook nog passen binnen de 140 tekens, anders moet je ook meer SMS'en sturen (dit even terzijde)

 • Joris Thijs

  Bart Spruyt Met die werkwijze kent B maar 2 geruchten, C 3...

 • Bart Spruyt

  Ik kom aan 8. A stuurt 1 gerucht naar B, B stuurt 2 geruchten naar C, C stuurt 3 geruchten... en als laatste stuurt H de geruchten van B t/m H door naar A.

 • Romain Thyssens

  De benadering van Hugues zal ook inderdaad 14 sms'jes kosten... Maar op die manier kan je wel automatisch je HUB gaan bepalen (hetgeen in de oplossing van de krant een beetje vaag bleef) : 'Heb je niet alle info dan moet je doorsturen en heb je alle info dan moet je als HUB acteren'.