Los jij onze maandagpuzzel op? Vind de zware biljartbal

Illustratiefoto.
Getty Images Illustratiefoto.
We zetten de week goed in met een maandagpuzzel. Dit raadsel is een klassieker. Kan jij ontdekken welke poolbal zwaarder is dan de rest?

Wanneer je je kerstboom op zolder zet, vind je een oude set poolballen waar nog acht ballen van overblijven. De ballen voelen identiek aan, maar je weet nog dat één bal iets zwaarder is dan de rest. 

Op je zolder vind je ook een antieke weegschaal met twee armen. Je bent er vrij zeker van dat het ding het begeeft als je het meer dan twee keer gebruikt. 

Vraag

Kan je ontdekken welke bal iets zwaarder is dan de rest door de weegschaal maar twee keer te gebruiken?

Oplossing

Je kan in twee beurten de zwaardere bal vinden als je de set poolballen in drie groepen verdeelt.

Verdeel de acht ballen in drie groepen: drie ballen in groep A, drie ballen in groep B en twee ballen in groep C. 

Weeg eerst groep A en groep B. Er zijn twee uitkomsten mogelijk.

1. Beiden groepen zijn even zwaar
Indien groep A en B exact evenveel wegen, dan weet je dat de zwaardere bal in groep C zit. Weeg beide ballen uit groep C. Eén van hen is de zwaardere bal. 

2. Eén groep is zwaarder
Stel bijvoorbeeld dat groep A meer weegt dan groep B: weeg in dat geval twee ballen uit groep A en laat de derde even aan de kant liggen. 

Met wat geluk weegt één van de twee iets zwaarder: dan is dat de afwijkende bal. Zijn de twee ballen echter ook even zwaar? Dan weet je dat de overblijvende bal (die je niet hebt gewogen) zwaarder is.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Ypres

  Beetje raar dat het vraagstuk opgesteld is met 8 ballen. Het werkt even goed met 9 ballen, en zo heb ik het ook altijd gekend. Als groep C drie ballen zijn ipv 2, kun je er nog altijd de zwaarste uit halen net zoals je met A en B doet.

 • william anthuenis

  Men kan dit ook doen met twaalf ballen en drie keer wegen.

 • Nicolas De Clercq

  De enige logische oplossing is: "je neemt de ballen mee naar de keuken een weegt ze één voor één met je keukenweegschaal ..."

 • pol van de velde

  Exact juist.

 • Bruno Desmaele

  deze vraag is niet correct. Je gebruikt geen weegschaal maar een balans in het antwoord.