Los jij onze maandagpuzzel op? Twee emmertjes water halen

Photo by Steve Johnson from Pexels
Een kersverse week breekt aan en dus schotelen we je een nieuwe maandagpuzzel voor. Ben jij een kei in logisch nadenken? Dan is dit raadsel iets voor jou.

Je hebt twee emmers. De ene emmer kan maximaal 7 liter water bevatten, de andere 11 liter. Je beschikt over een gootsteen  waar je water kan weggieten of bijvullen. Enkel de volgende drie acties zijn mogelijk:

• 
Je kan één of beide emmers tot de rand vullen met water.

• 
Je kan één of beide emmers volledig leeggieten.

• 
Je kan de inhoud van de ene emmer in de andere emmer gieten, tot één van de emmers leeg of vol is.

Vraag

Is het mogelijk om met de emmers exact 5 liter af te meten?

Oplossing

Het is mogelijk om 5 liter af te meten.

Dat kan bijvoorbeeld in zeven stappen. Hieronder de oplossing. De afbeeldingen zijn overigens niet exact en zijn louter ter verduidelijking. De cijfers kloppen wel. 

1. Vul om te beginnen de grote emmer volledig met water.

RV

2. Giet de inhoud over in de kleine emmer. Je hebt nu 7 liter in de kleine emmer terwijl er 4 liter overblijft in de grote emmer.

RV

3. Giet de kleine emmer leeg. Giet vervolgens de resterende 4 liter uit de grote emmer in de kleine emmer. Vul de grote emmer opnieuw. Je hebt nu 4 liter in de kleine en 11 liter in de grote emmer.

RV

4. Giet water uit de grote emmer in de kleine emmer tot die laatste vol is. Er blijft 8 liter in de grote emmer over.

RV

5. Giet de kleine emmer opnieuw leeg. Giet de grote emmer over in de kleine emmer. Er blijft 1 liter over in de grote emmer.

RV

6. Giet de kleine emmer opnieuw leeg en giet de resterende liter uit de grote emmer in de kleine emmer. Vul de grote emmer opnieuw.

RV

7. Vul de kleine emmer (met 1 liter) aan met water uit de grote emmer. Er blijft nog 5 liter over in de grote emmer.

RV7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Nijs

  Wiskundig gemakkelijk te berekenen volgens procedure: je moet gewoon telkens het verschil nemen met de overblijvende emmer: 11 - 7 = 4, 7-4 = 3, 11-3 = 8 , 8-7 = 1, 7-1=6, 11-6 = 5 voila.

 • Swa Vanden Boom

  Wat een verspilling van water zenne!

 • pol van de velde

  @Patrick Petit: je moet dit niet doen in de praktijk, je kan dit ook theoretisch berekenen hoor.

 • Brigitte De Baets

  emmer A= 7 l, emmer B=11 l lege A volle B Giet B in A ; B heeft dan 4l A leegmaken en dan B in A; A heeft dan 4 L. Vul emmer B Giet A vol; A 7 l en B 8 L Giet A leeg en vul aan van B A= 7l en B=1 l ledig A en doe er B in A=1 B=0 Vul B en giet dan van de 11 L A bij (6L) A= 7 L en B heeft dan uiteindelijk 11-6=5l

 • Geert Vaelen

  Elke emmer heeft maatstreepjes, gewoon vullen tot aan de 5-liter streep en klaar.