Los jij onze maandagpuzzel op? Tetris voor gevorderden

Brilliant.org
Nieuwe week, nieuwe maandagpuzzel. Deze eenvoudige puzzel kan zelfs de slimste bollebozen om de tuin leiden, als ze niet over het nodige ruimtelijke inzicht beschikken. Kan jij dit raadsel wél oplossen? 

Wie al eens Tetris heeft gespeeld, zal wellicht weten dat grillig gevormde blokjes – ook weleens polyomino’s genoemd – in elkaar passen om grotere vlakken te vormen. 

Als je goed puzzelt, kan je met bepaalde vormen dan ook één perfect gevulde rechthoek vormen, zoals in het voorbeeld hieronder.

Brilliant.org

Om een rechthoek te maken, mag je een polyomino kopiëren, spiegelen en roteren. Het enige wat je moet vermijden, is dat de blokjes overlappen of elkaar niet raken. Op het einde moet je een volledig rechthoek bekomen. 

Vraag

Bekijk de onderstaande blokjes:

Brilliant.org

Met welke van de twee kan je een rechthoek vormen? A, B, allebei of geen van beide?

kg

Oplossing

Eigenlijk is dit raadsel niet zo moeilijk, zolang je beschikt over een gezonde portie abstract redeneervermogen. 

Er is maar één oplossing voor dit raadsel. Enkel met polyomino B kan je een rechthoek vormen, zoals hieronder gedemonstreerd. 

kg

Met polyomino A blijf je altijd met een leeg gat zitten, zelfs wanneer je roteert en spiegelt. Dat zie je bijvoorbeeld in de figuur hieronder. 

kg1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Manfred Wauters

    Kan het nog makkelijker?