Los jij onze maandagpuzzel op? Steek de brug over voor de tijger komt

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
We starten de week zoals gewoonlijk met een maandagpuzzel. In dit raadsel moet je zo snel mogelijk een gammele touwbrug oversteken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hopelijk heb je geen hoogtevrees...

Je bent een avontuurlijke reiziger en spendeert je vakantie in het Indiase regenwoud. Je gezelschap bestaat uit nog drie andere personen: een gids, een jonge vrouw en een oudere man. Tijdens een nachtelijke tocht door de jungle komen jullie aan een touwbrug. Eén blik op de brug maakt duidelijk dat het ding in erbarmelijke staat is: de touwen kunnen amper twee personen tegelijk ondersteunen. 

Terwijl je met je reisgezellen bespreekt wie het eerst de oversteek maakt, klinkt er geritsel in het struikgewas achter je. “Een Bengaalse tijger!”, weet de gids, die verbazingwekkend goed is in het herkennen van roofdieren aan de hand van geritsel. Volgens zijn schatting is het dier nog een kwartier verwijderd van je groep. Snelheid is geboden, en jullie moeten allemaal over de touwbrug. Maar dat is niet zo simpel.

Iedereen zal immers aan een andere snelheid de brug kunnen oversteken. De gids is het snelst: hij zal er één minuut over doen. De vrouw doet er twee minuten over, jij vijf minuten en de oudere man acht minuten. Bovendien moet je altijd je weg kunnen verlichten met een zaklamp, hoewel er slechts één exemplaar is voor de hele groep. Daarom moet er telkens iemand terug om de zaklamp te brengen naar de mensen die de brug nog niet hebben overgestoken.

Vraag

In welke volgorde moeten jullie oversteken als het niet langer dan vijftien minuten mag duren voordat de hele groep de andere kant heeft bereikt?

Hier is nog een kort overzicht van de voorwaarden die je in je achterhoofd moet houden:

1. De brug kan maar twee mensen tegelijkertijd ondersteunen

2. De gids doet één minuut over de oversteek, de vrouw twee minuten, jij vijf minuten en de oudere man acht minuten

3. Iemand moet altijd terug met de zaklamp: je kan niet over de brug zonder licht

kg

Oplossing

De meesten zullen aannemen dat het verstandig is om de snelste persoon, de gids, heen en weer te laten lopen met de zaklamp om tijd te winnen. Dat is echter niet zo. Het verstandigst is net om de twee traagste personen (jij en de oudere man) samen te laten oversteken. In dat geval moet er wel al iemand aan de andere kant staan om de zaklamp snel terug te brengen. 

Een mogelijke oplossing begint als volgt: je stuurt de gids (één minuut) samen met de vrouw (twee minuten) en de zaklamp het eerst over de brug. Er zijn dan in totaal twee minuten voorbij. Roep de gids terug met de zaklamp. Er zijn dan drie minuten gepasseerd.

Je neemt de zaklamp over en maakt zelf (vijf minuten) met de oudere man (acht minuten) de oversteek. Dat zijn acht minuten erbij, dus in totaal elf minuten. Stuur de vrouw (twee minuten) die aan de andere kant wachtte nog eens over brug om de zaklamp terug te brengen naar de gids. Dat maakt dertien minuten.

Tot slot steken ook de vrouw (twee minuten) en de gids (één minuut) met de zaklamp de brug voor een laatste keer over. Er zijn dan vijftien minuten voorbij. Jullie hebben de oversteek gemaakt en de tijger heeft jullie net gemist. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • rudolf jacobs

  ik zou de dikste achterlaten voor de kat dan kan ik rustig overwandelen ,terwijl de poes haar dineetje verorbert,ik ben eigenlijk niet zo nooit geweest maar de regering maakt van ons allemaal racisten en ergst van al EGOISTEN

 • Toby Huyghebaert

  Gids gaat eerst met de vrouw en lamp: 2 min + 1min ( om terug te keren). Dan "ik" 5 min + 1min om terug te keren. Dan de oud mens: 8 min en hoef niet meer terug te keren. Iedereen is al op de brug wanneer de beest arriveert.

 • Kevin Buekenhoudt

  Iets horen ritselen achter je dat een kwartier ver is...

 • emiel wouters

  gids en vrouw 2 + 1 terug (gids) = 3. ik en oudje, vrouw terug = 8 +2 terug=10. gids en vrouw nog eens 2 minuten erbij, niemand terug. 3+10+2=15.

 • Brigitte van der Zalm

  Kevin een katachtige ziet beter in het donker dan ne man met 10 zaklampen