Los jij onze maandagpuzzel op? In welk schatkistje zit het goud?

Brilliant.org
We vliegen de week naar goede gewoonte in met een maandagpuzzel. Logisch nadenken is een must bij deze puzzel. Kan jij ontdekken in welk kistje de schat zit? 

Je ziet vier kistjes staan. Drie van de vier zijn gevuld met explosieven, slechts één bevat een hoop goud. Bovendien komt elk kistje met een statement en maar één van de beweringen is juist.

Bij kistje 1 staat “Hier zit het goud.”

Bij kistje 2 staat “Het goud zit in kistje 1 of 4.”

Bij kistje 3 staat “Het goud zit niet hier.”

Bij kistje 4 staat “Hier zit het goud.”

Gokken kan niet: als je het verkeerde kistje opent, dan gaat het springtuig af. 

Brilliant.org

Vraag

In welk kistje zit het goud echt? 

Oplossing

Het goud zit in schatkist nummer 2.

Dit raadsel is niet moeilijk als je het rijtje afgaat. Je kan 1 en 4 al schrappen: als die beweringen waar zijn, dan is 2 ook waar, en er kan maar één juist statement zijn. 

Bewering 3 is daarom het enige juiste statement. Het goud moet dan wel in kist 2 zitten, aangezien de statements bij 1 en 4 fout zijn. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Ypres

  Veel te gemakkelijk. Er zijn al maar 4 mogelijkheden, en 1 en 4 zijn eigenlijk equivalent omdat ze beide dezelfde statement hebben terwijl 2 het juist heeft over 1 of 4. Dus zelfs zonder checken weet je al dat die het niet kan zijn (want anders is zowel 1 als 4 een oplossing is).

 • Koen Vosters

  Peter, helemaal niet waar. Je moet kijken als het goud ergens zit of het dan nog klopt. 1 en 4 kunnen niet want dan is 1 waar en 2 ook, of 2 en 4 zijn waar. Dan blijft er nog 2 en 3 over. Als het in 3 zit, dan is alles niet waar, dus dat kan ook niet. Als het in 2 zit dan is 3 waar en al de rest fout, dus dat is de enige mogelijkheid.

 • Kevin De Ruyter

  Lol at Peter. Nee hoor. 2 is het enige juiste antwoord omwille van de extra regel dat er slechts 1 bewering juist is. Als je echt denkt dat het overal kan zitten, dan best een levensverzekering afsluiten mocht je ooit op schattenjacht gaan. ;)

 • marc verleysen

  té gemakkelijk voor een maandagpuzzel. Komaan jullie kunnen het toch wat uitdagender maken !!

 • Dieter Detrem

  Mooi doordenkertje