Los jij onze maandagpuzzel op? Het raadsel van de oude batterijen

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
We starten de week met een maandagpuzzel. Heb jij ook nog een hoop gebruikte batterijen rondslingeren? In dit raadsel vind je misschien wel een tip om ze snel te testen. 

Je begint je maandagochtend met pech: je wilt graag nog wat televisie kijken voor je naar het werk vertrekt, maar de afstandsbediening werkt niet meer. De batterijen blijken helemaal leeg te zijn. Gelukkig heb je wel nog wat batterijen op voorraad. In de kast vind je een potje met acht exemplaren: je weet dat er vier leeg zijn en vier wel nog werken.

Je hebt twee werkende batterijen nodig om de afstandsbediening aan de praat te krijgen: één werkende batterij is niet voldoende. Je hebt echter geen tijd om alle acht batterijen in elke mogelijke combinatie uit te testen.

Vraag

Wat is de snelste manier om twee werkende batterijen te vinden? 

Oplossing

Je vindt de batterijen sneller door de groep te verdelen in kleinere sets. Zo hoef je immers niet alle mogelijke combinaties (28 in totaal) te testen. Verdeel de acht batterijen daarom in drie groepen: twee groepen van drie en één groep van twee. 

Een groep van drie (pakweg A, B en C) heeft drie mogelijke combinaties: AB, AC en BC. Bij het testen van de batterijen zijn er twee scenario’s. Ten eerste kan de afstandsbediening werken: in dat geval heb je geluk en heb je meteen twee werkende batterijen gevonden. 

Als de afstandsbediening niet werkt met één van die drie combinaties, kan je die groep al uitsluiten. Je bent dan immers zeker dat er ofwel géén werkende batterijen in het groepje zitten of slechts één werkende batterij. In dat geval zou de afstandsbediening nog niet werken, omdat je exact twee werkende batterijen nodig hebt.

En dus ga je naar het volgende groepje (D, E en F). Opnieuw zijn er drie mogelijke combinaties (DE, DF, EF) en twee mogelijke uitkomsten. Werkt de afstandsbediening bij geen enkele combinatie? Dan zijn de twee overblijvende batterijen sowieso de werkende exemplaren. 

In het slechtste geval moet je zes keer proberen voor je de juiste batterijen hebt gevonden. 
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Brockhans

  Uitleg klopt wel, vergeet niet dat er 4 werkende batterijen zijn. Als in groepje ABC er meer dan 2 zitten heb je na maximaal 3 tests een werkend paar. Zit er maar 1 in uiteraard niet. Idem voor groepje DEF. Levert geen van beide groepjes een werkend paar zijn G en H met zekerheid 2 werkende.

 • Loesje Vranken

  Gewoon Simpel, stukje aluminium folie tussen de geleider en batterijen steken ipv een uur te testen.

 • Odille Maillie

  neem gewoon een multimeter en meet de spanning!

 • Andy De Schieter

  Ik heb een geweldige hekel aan dit soort vraagstukken. Steek die batterijen er gewoon in en zie wat het doet.

 • Franz Vervloet

  Klopt wel hoor Pieter. Je test eerst de 2 groepen van 3. Dat zijn samen 6 combinaties. Ofwel komt er uit 1 van die 6 een werkend paar, indien niet zijn de 2 van het laatste groepje goede batterijen. Het is dus maximaal 6 pogingen of minder. Natuurlijk is het wel bij 6 foute het 7e paar dat je moet plaatsen, maar dat is geen test meer want dan ben je in principe zeker.