Los jij onze maandagpuzzel op? De onbetrouwbare klok

Illustratiefoto.
thinkstock Illustratiefoto.
We vliegen de week weer in met een maandagpuzzel. Niets zo vervelend als een klok die achterloopt. Kan jij berekenen hoe laat het is? 

Je hebt een oude klok hangen. Die klok loopt achter: hij verliest elk uur exact 24 minuten. Om middernacht heb je het ding nog juist gezet. Nu staan de wijzers op 3 uur. Je weet dat de klok één uur geleden is stilgevallen.

Vraag

Hoe laat is het echt? Tip: er zijn minder dan 24 uur gepasseerd. 

Oplossing

Het is 6 uur. 

Elk uur verliest de klok 24 minuten, dus voor elk ‘echt’ uur passeren er slechts 36 minuten op de klok. Als de klok 3 uur aangeeft, wilt dat dus zeggen dat er 180 minuten zijn gepasseerd in ‘kloktijd’, wat neerkomt op 300 minuten in ‘echte tijd’. 

Aangezien de klok ook nog eens één uur (‘echte tijd’) geleden stopte, kom je uit op een totaal van 360 minuten, oftewel 6 uur. 

Je kan overigens ook gewoon tellen, met aan de ene kant ‘kloktijd’ (KT) en aan de andere kant ‘echte tijd’ (ET):

KT 0:00 – ET 0:00
KT 0:36 – ET 1:00
KT 1:12 – ET 2:00
KT 1:48 – ET 3:00
KT 2:24 – ET 4:00
KT 3:00 – ET 5:00

Tel er dan nog één extra uur bij, omdat de klok volgens het raadsel al een uur geleden is stilgevallen, en je komt eveneens op 6 uur uit.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy De Grooff

  Klok van IKEA.

 • Jan Spreuwers

  @max Maddy. Dan is het geen tip, maar een gegeven.....

 • Frans Van den bossche

  (X-1)36=180 dus x=6

 • Victor Ypres

  Waarom dat ding van 1u geleden stilvallen erbij gesleurd is, is me een raadsel. Het maakt het raadsel er niet moeilijker op, want je moet gewoon 1u bijtellen. En om te weten dat de klok exact 1u geleden stil viel, heb je duidelijk een andere klok nodig, dus maakt dat het raadsel nog belachelijker.

 • Max Maddy

  @Jan Spreuwers: Niet helderziende, wel berekenen. De tip was dat minder dan 24h gepasseerd waren. Moest het 15h aangeven dan zou er dus >24h gepasseerd zijn