Los jij onze maandagpuzzel op? De kikker in de put

Illustratiefoto.
iStock Illustratiefoto.
Een nieuwe week staat voor de deur, en dus schotelen we je een maandagpuzzel voor. Dit raadsel lijkt misschien eenvoudiger dan het is, maar toch denk je beter twee keer na voor je antwoordt. 

Een kikker bevindt zich op de bodem van een dertig meter diepe put. Elke dag heeft hij genoeg energie om één sprong te wagen waarmee hij telkens drie meter hoger op de muur van de put belandt. De rest van de dag houdt hij zich krampachtig vast, maar 's nachts lost zijn grip en glijdt hij telkens weer twee meter naar beneden. 

Vraag

Hoeveel dagen heeft de kikker nodig om uit de put van dertig meter diep te ontsnappen? 

kg

Oplossing

De kikker heeft 27 dagen nodig om uit de put te springen.

In eerste instantie zal je moeten uitrekenen hoeveel meter de kikker per dag vooruit geraakt. Dat is simpel: één meter, want hij springt drie meter omhoog en glijdt twee meter terug. 

De put is dertig meter diep, waardoor je misschien geneigd bent om te denken dat de kikker dertig dagen doet over zijn klim. In realiteit kan hij op dag 27 ontsnappen: hij heeft dan al 27 meter achter de rug en overbrugt de laatste drie meter met één enkele sprong. 
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  goed Patrick martens op de 28ste dag. hij zakt altijd 2 m naar beneden dus zijn 28 sprong is dan 27+3-1=28. maar dan is zijn 28sprong de sprong naar de vrijheid, uit de put van 30 m.

 • Yves Van Hoeck

  @ Bernard Blondeel De vraag is hoeveel dagen de kikker nodig heeft en niet na hoeveel dagen geraakt de kikker uit de put. Dus is dag 0 waarover jij spreekt ook als een dag te tellen en komen we dus ook uit op 28 dagen die nodig zijn. Ongeacht het feit of we nu op dag 1, op dag 0 of desnoods op dag -10 beginnen, de kikker heeft 28 dagen/sprongen nodig om uit de put te geraken.

 • Patrick Martens

  Mijnheer Blondeel, de start is dag 1.De kikker springt en 's nachts zakt hij 2 meter.De vtyweede dag springt de kikker 3 meter(4 meter in totaal) en 's nachts zakt hij 2 meter. Bij aanvang van dag 3 dus 2 meter, enz. Dus bij aanvang van dag 28 is de kikker uit de put.

 • Bernard Blondeel

  Na 27 dagen is correct. Fien De leersnyder geeft de correcte uitleg. Bij de start van het experiment springt de kikker onmiddellijk 3m hoog. 's nachts zakt hij 2m, tot op 1m hoogte. Maar dan (na 1 dag) kan hij al meteen weer 3m springen, i.e. tot op 4m. Dus na 1 dag raakt hij op 4m. Na 26d dus tot op 29m. Na 27 dagen eruit ("net tot aan de rand" te beschouwen as eruit)

 • Simonne De Pauw

  Je moet zowiezo 28 x springen om op 30 meter te komen.... dag 1 = sprong 1, dus dag 28 = 30m