Los jij onze maandagpuzzel op? Blaas de kaarsjes uit

Pixabay/Pexels
Een nieuwe week, een nieuwe maandagpuzzel. In dit raadsel nemen we een stel bijzondere kaarsjes onder de loep. Kan jij achterhalen hoe je de kaarsjes zo snel mogelijk kunt uitblazen?

Het is je verjaardag! Je krijgt een grote taart voorgeschoteld met daarop zeven kaarsjes die in een cirkel staan opgesteld. Die kaarsjes moet je zien uit te blazen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat immers om fopkaarsjes.

Wanneer je één kaars uitblaast, gaan de twee kaarsen aan weerszijden ook uit. En als je nog eens blaast, gaat de kaars weer aan. Als er een uitgedoofde kaars naast staat, dan gaat ook die kaars weer aan.

Je kunt dus zeggen dat er drie kaarsjes reageren als je blaast: de kaars in het midden en de twee kaarsen er vlak naast. Brandende kaarsen zullen uitgaan, uitgedoofde kaarsen gaan aan als je erop blaast.

Vraag

Hoeveel keer moet je minstens blazen om alle kaarsen uit te blazen?

Oplossing

Je moet exact zeven keer blazen om alle kaarsen uit te doven.

De oplossing is verbazingwekkend simpel: als je één keer op elke kaars blaast, dan zijn alle kaarsen sowieso uit. Daarbij kan je zelfs kiezen of je de kaarsen mooi één voor één uitblaast of in willekeurige volgorde. Het resultaat blijft toch hetzelfde. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elvis Fofana

  Je pakt ze allemaal vast en blaast dan heel hard op alle 7 tegelijk. 1 keer dus

 • Farid Meziani

  7 is het minimum! Telkens je blaast 3 transities. Je heb er 7 nodig van allemaal aan naar allemaal uit. 21 is her eerste veelvoud van 3 deelbaar door 7. 7 is het correcte antwoord en 4 foutief.

 • Conraad Maddens

  4 keer toch maar?

 • Davey De Bruyn

  Oei, ik geraak er met 4 keer blazen. 2x op een middenste kaars blazen, waardoor de 2 ernaast telkens uitgaan, dan zijn er 6 uit. Als je dan op de kaars blaast die naast de enige kaars staat die nog aan is, gaat deze kaars aan, en die er naast, dus heb je terug 3 kaarsen. Als je dan nog een keer op dezelfde kaars blaast, gaat deze uit, en de 2 er naast ook, en zijn alle 7 kaarsen uit.