Kinderen compleet in de war: hoe werkt deze telefoon?!?

Screenshot YouTube
Hoe reageren kinderen op technologie uit het verleden? Dat is het uitgangspunt van 'Kids React', een programma dat enkel online te zien is. In een aflevering die deze week op YouTube verscheen, krijgen de jonge deelnemers een oude telefoon met draaischijf gepresenteerd. De reacties zijn opmerkelijk.

"Een ouderwetse telefoon", reageert Thomas (13). "Ik hou meer van moderne telefoons", bekent Chloe (9). Maxim - een pientere jongen van 7 - weet dat uitvinder Alexander Graham Bell het brein achter het toestel is, want hij "leest veel over geschiedenis". Maar daar stopt de kennis van de koters...

De telefoon gebruiken blijkt een immense uitdaging. De kinderen weten niet dat ze de hoorn moeten afhaken als ze een gesprek willen voeren, laat staan hoe ze telefoonnummers moeten ingeven.

Na de nodige "waw's" en "wow's" stelt de interviewer een misleidende vraag. "Hoe zou je een berichtje sturen met de telefoon?" Verbazing alom, al doen sommigen een poging. "Opnieuw de draaischijf gebruiken?", "Morsecode via de hoorn", probeert zelfs iemand.

De kinderen zijn met verstomming geslagen als ze horen dat sms'en vroeger niet bestond. "Maar hoe praatten jullie dan met vrienden?" "Wat als er een noodgeval was?" "Dat was vast heel moeilijk voor jullie", troost een klein meisje de interviewer. Die stelt zijn gasten nog een allerlaatste vraag. "Wanneer hebben jullie voor het laatst een telefooncel gebruikt?" Opnieuw kijken de kinderen alsof ze het in Keulen horen donderen...