Kerstwonder of puur geluk? Vissers na drie weken op zee gered

Met slechts voedsel en water voor zeven dagen hebben de vissers het drie weken uitgehouden.
Christine Spadola Met slechts voedsel en water voor zeven dagen hebben de vissers het drie weken uitgehouden.
Twee Costa Ricaanse vissers, die ruim drie weken ronddobberden op de Caribische Zee, kunnen toch nog Kerstmis vieren met hun families dankzij de toevallige koerswijziging van een cruiseschip. De oplettende bemanning plukte het tweetal vrijdag van hun op drift geslagen bootje.

De vissers verlieten op 1 december Puerto Limón, gooiden voor de kust hun netten uit en sukkelden in slaap. De wind dreef het vaartuig, niet veel groter dan een roeiboot, daarna naar open water. Toen de twee slaapkoppen ontwaakten, bleek de brandstof op te zijn. Overgegeven aan de grillen van de zee dreven de vissers drie weken rond.

Maar hulp was op komst. Vrijdag moest het cruiseschip Empress of the Seas, dat eerder vanuit Miami vertrokken was, haar koers verleggen vanwege een naderende storm. De koerswijziging bracht het drijvende vakantie-eiland wonderwel naar de positie van de ongelukkige vissers. Rond zeven uur ‘s avonds spotte de bemanning het tweetal te midden van de woeste golven. 

(Lees verder onder de foto)

Door het slechte weer duurde het drie uur voordat de vissers van boord waren.
Christine Spadola Door het slechte weer duurde het drie uur voordat de vissers van boord waren.

Puur geluk?

Het onbestuurbare vissersbootje maakte bijna slagzij. “Het is echt een wonder’’, zegt James van Fleet, hoofdmeteoroloog van rederij Royal Caribbean International. Het schip had normaliter niet eens in de buurt moeten zijn, maar naar Cuba moeten koersen. “Noem het puur geluk, de stand van de sterren, God of wat je ook wilt geloven.’’

Tussen de Kaaimaneilanden en Jamaica keken de vakantievierders nu vol bewondering hoe de twee vissers werden gered. Te meer omdat het duo het ruim drie weken heeft uitgehouden met eten en water voor 7 dagen.  “Je kon tussen de golven alleen een vissersbootje zien, waarop iemand met een zaklamp een SOS-signaal maakte’’, zegt een van hen.

(Lees verder onder de foto)

De vakantievierders keken vanaf het dek naar de wonderbaarlijke redding op zee.
Christine Spadola De vakantievierders keken vanaf het dek naar de wonderbaarlijke redding op zee.

Hoogtepunt

“Het was angstig om te zien’’, verhaalt Christine Spadola tegen ABC News. “Het bootje kapseisde bijna tussen de enorme golven.’’ Door het noodweer duurde het bijna drie uur om beide mannen van boord te krijgen. Eenmaal in veiligheid werden de vissers en hun redders met applaus onthaald. “Een hoogtepunt van de reis die het beste in mensen laat zien.’’

Een van beide verzwakte vissers was na alle weken op zee niet in meer staat om te lopen en moest worden gedragen. Een medisch team ontfermde zich over de Costa Ricanen en bracht hen naar een ziekenhuis in de Jamaicaanse stad Ocho Rios. Daar ging het als snel beter. “Ik geloof dat ik een kerstwonder heb gezien’’, lacht Van Fleet. “Wat denk jij?’’

Een koerswijziging bracht het cruiseschip toevallig naar de op drift geslagen vissersboot
Christine Spadola Een koerswijziging bracht het cruiseschip toevallig naar de op drift geslagen vissersboot

Bekijk ook:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.