Jongetje met autisme bouwt grootste Titanic-replica van Lego ter wereld

titanicpigeonforge.com
De op zijn maiden trip gezonken Titanic blijft 106 jaar later tot de verbeelding spreken. Een IJslandse jongen begon op zijn tiende een gigantische replica van het legendarische schip te bouwen met Legoblokjes. Het werd de grootste ooit. Vanaf vandaag wordt die voor het eerst getoond in de VS, in het Titanic Museum van Pigeon Forge (Tennessee).

Brynjar Karl Bigisson is intussen 15. Hij komt uit de IJslandse hoofdstad Reykjavik en heeft een autismespectrumstoornis. De tiener bouwde de replica met maar liefst 56.000 Legoblokjes. Het schip is acht meter lang en 1,5 meter hoog. 

Brynjar speelde vanaf zijn vijfde vaak urenlang met Lego. Zijn aanvankelijke fascinatie voor treinen ruimde daarna baan voor die van boten, nadat zijn grootvader Ludvik Ogmundsson hem had meegenomen op een vissersboot. 

titanicpigeonforge.com

Op zijn tiende had hij alles over de Titanic geleerd. De inspiratie om het onzinkbaar gewaande luxeschip ook zelf na te bouwen kwam bij Brynjar opborrelen na een bezoek met zijn mama aan Legoland in Denemarken.

Het project, dat elf maanden in beslag zou nemen, werd een familiegebeuren. Zijn grootvader, een ingenieur, hielp Brynjar, net als zijn moeder, Bjarney Ludviksdottir. Vrienden en familie zorgden mee voor de nodige blokjes. Maar zonder mama, zijn steun en toeverlaat, had hij het naar eigen zeggen nooit gekund.

titanicpigeonforge.com

Dankzij zijn bijzondere bezigheid leerde Brynjar ook beter omgaan met zijn autisme. Voordien voelde hij zich erg eenzaam omdat hij moeite had met communiceren. Nu is hij veel zelfverzekerder en geeft hij interviews over zijn straffe verwezenlijking. Op school kan hij zelfstandig studeren, boekt hij betere resultaten en heeft hij een hechtere band met zijn klasgenoten.

titanicpigeonforge.com
titanicpigeonforge.com
titanicpigeonforge.com13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marinka Dumon

  Wat creativiteit kan betekenen. Dit jongetje heeft nu ook wat meer contacten leren leggen. Dit is een goed gevoel verhaal. Chapeau !

 • Jean Bracke

  En deze bereikte wel de V.S.!

 • Bart Verbrugghe

  Pracht prestatie men mag bij Lego fier zijn op deze jongen en wij allemaal zijn trots op deze jongen

 • Geert Vaelen

  En dan zeggen ze dat autisten een beperking hebben, of een defect in de hersenen of iets dergelijks. Er zijn niet veel 'normale' mensen die zoiets in elkaar kunnen steken. Respect. Doe zo verder jongen.

 • Bruno Duysburgh

  Prima! Toch nog eens fijn nieuws!