Jong racetalent dat benen verloor in crash: "Ik moet en zal weer racen"

Billy Monger werd gisteren 18, vandaag mag hij het ziekenhuis verlaten.
JustGiving Billy Monger werd gisteren 18, vandaag mag hij het ziekenhuis verlaten.
Billy Monger zweert dat hij weer achter het stuur van zijn racewagen zal kruipen na de horrorcrash waarbij hij beide onderbenen verloor. Monger, die gisteren achttien werd, racete op 16 april in het Formule 4-kampioenschap toen hij tegen een stilstaande wagen crashte. Hij zat anderhalf uur geklemd in het wrak en lag drie weken in het ziekenhuis. Fans van de autosport schonken inmiddels al 945.000 euro. "Al die steun maakt me nog vastberadener om terug te gaan racen. Dat is mijn enige doel", stelt Monger, die vandaag het ziekenhuis mag verlaten.

Billy Whizz, zo wordt hij genoemd door zijn fans. Voormalige wereldkampioenen Formule 1 Lewis Hamilton en Jenson Button steunen de tiener die naar eigen zeggen overdonderd is door de wereldwijde steunactie. Uiteraard vindt hij het ook "cool" dat Button en Hamilton zich achter die actie hebben geschaard.

"Het zijn mensen naar wie ik opkijk, en dat maakt het wat vreemd te zien dat zij me steunen".

Zijn moeder Amanda vertelt dat het ziekenhuis een projector installeerde zodat hij naar de GP in Sochi kon kijken, waar F1-teams hun steun betuigden met #BillyWhizz op hun bolides.

"Het was een ellendige tijd, alsof al je nachtmerries samenkomen, maar het ziekenhuispersoneel heeft ons enorm geholpen. Het is ongelooflijk. Hij is dezelfde Billy die hij altijd al geweest is. Hij heeft altijd al moeten vechten. We hebben het laatste nog niet gezien van Billy".

Zijn vader Rob: "Het was heel zwaar in het begin, maar hij heeft een enorme passie die nooit zal doven. Als hij opnieuw wil gaan racen, is dat goed voor mij. Zijn moeder daarentegen vind het niet zo'n goed idee".

Zijn 16-jarige zus Bonnie zag het ongeluk gebeuren en sprak haar broer moed in toen hij uit het wrak werd bevrijd. "De eerste week was zwaar, toen hij op intensieve lag. Maar van zodra hij uit de coma was ontwaakt, was hij zo goedgeluimd dat iedereen rond hem opfleurde. Zelfs vlak nadat het was gebeurd, had hij een zeer positieve ingesteldheid. Het was meteen 'laat ons opnieuw beginnen, dit gaat lukken'".