Japan heft 67 jaar oud verbod op dansen op

Dansen kan in Japan enkel in zaken die daarvoor een vergunning hebben. Vanaf volgend jaar hoeven clubbers zich nergens meer in te houden.
AFP Dansen kan in Japan enkel in zaken die daarvoor een vergunning hebben. Vanaf volgend jaar hoeven clubbers zich nergens meer in te houden.
Al 67 jaar is het in Japan verboden te dansen in zaken die daarvoor geen speciale vergunning hebben. Zelfs in zaken mét dansvergunning, was het na middernacht verboden te dansen. Dat verbod wordt binnenkort opgeheven. In Zweden zijn ze nog niet zo ver. Dansen zonder vergunning is er nog altijd 'förbjudet' (verboden).

De Japanse wet werd vlak na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd, in een poging om danszalen tot sluiten te dwingen waar de prostitutie welig tierde. Het verbod bleef decennialang van kracht. Toch knepen agenten in de tweede helft van de vorige eeuw een oogje dicht. Zelfs na middernacht werd de wet over het hele land overtreden.

Drugsschandalen en vechtpartijen
Maar door een reeks drugsschandalen en vechtpartijen in clubs werd de wet de voorbije jaren weer streng toegepast en werden politieraids in clubs gemeengoed.

Ryuichi Sakamoto
Japanse nachtuilen kunnen binnenkort weer zonder vrees dansen. Met dank aan de bekende muzikant Ryuichi Sakamoto, die een campagne leidde om het dansverbod naar de prullenmand te verwijzen. Hij zamelde 150.000 handtekeningen in. De nieuwe wet werd vorige week aangenomen en gaat volgend jaar van kracht. Tot dan blijft dansen strafbaar.

Olympische Spelen
Het opheffen van het verbod werd ook ingegeven door de Olympische Spelen die in 2020 in Japan worden georganiseerd. De overheid wil er alles aan doen om het de bezoekers naar hun zin te maken. Lees: ze zoveel mogelijk geld laten uitgeven.

Zweden
'Spontaan dansen' is nog altijd verboden in Zweden. Eigenaars van bars, clubs en cafés die geen speciale dansvergunning hebben, riskeren er een boete wanneer hun klanten even de benen losgooien. Politici probeerden in maart nog het dansverbod op te heffen, maar het parlement besliste daar onders over. De Zweden hebben dus nog altijd de toestemming van hun overheid nodig om een dansje te placeren.

Kos
Muzikant Ryuichi Sakamoto leidde een campagne tegen het dansverbod.
Kos Muzikant Ryuichi Sakamoto leidde een campagne tegen het dansverbod.