Italianen lanceren nieuwe delicatesse: reusachtige niet-stinkende 'kuslook'

De lookbollen wegen tot 800 gram en zijn tien keer zo groot als de 'normale' look.
kissingarlic De lookbollen wegen tot 800 gram en zijn tien keer zo groot als de 'normale' look.
Je houdt wel van de smaak van look maar niet van de slechte adem of moeilijke spijsvertering die je er aan overhoudt? Dan is 'aglione', de reusachtige lookvariëteit die een duo ondernemers uit Rome op de markt brengt een prachtig alternatief: milder van smaak, geurloos en makkelijk te verteren.

Een bouwingenieur en een advocaat perfectioneerden de voorbije drie jaar de teelt van aglione, een reuzenlook die vooral in Toscane voorkwam maar de voorbije 40 jaar niet meer commercieel werd verbouwd.

Vergeten klasse
Alessandro Guagni en Lorenzo Bianchi noemen het 'kuslook' omdat je er geen slecht ruikende adem aan overhoudt. Hun look wordt al in enkele Italiaanse sterrenrestaurants gebruikt. De ondernemers hopen hun nieuwe oogst als een nieuwe Italiaanse delicatesse aan de man te brengen op voedselmarkten.

"Dit is een typisch voorbeeld van Italiaanse vergeten klasse. Niemand kent het en niemand vraagt ernaar", stelt Bianchi in The Guardian.

Guagni en Bianchi wijzen er voorts op dat de meeste in Italië gebruikte look uit het buitenland komt, voornamelijk China en Spanje.

Drie jaar geleden was Guagni op vakantie in de Chiana wijnvallei in Toscane. Op een boerenmarkt viel zijn oog op een product dat hij nog nooit eerder had gezien. "Grote bollen look, die elk tussen 300 en 800 gram wegen. Tien keer zo groot als gewone look. De smaak was voortreffelijk, zeer licht".

'De Italiaanse kus'.
Kissingarlic 'De Italiaanse kus'.

Zoeken naar zaad
Samen met Bianchi vatte hij het plan op de aglione op de markt te zeten. Het product is niet volledig onbekend. Sommige restaurants in Toscane serveren het gerecht 'pici all'aglione': een verse pasta met een tomaten-looksaus. Toen Bianchi en Guagni op zoek gingen naar zaden, kregen ze overal te horen dat de soort niet meer bestond. Uiteindelijk wisten ze enkele lokale kwekers op te sporen en begonnen ze zelf te telen in de buurt van Ancona.

Eendenmest
Gevraagd of hun aglione organisch is, glimlachen de twee. "Organischer kan niet", zegt Bianchi. "Dat hebben we te danken aan de eenden op ons veld. Die pikken het onkruid op, maar laten de lookplanten met rust. De eenden zorgen ook voor bemesting".

Volgens Fondazione Slow Food, een organisatie die biodiversiteit promoot, zijn er minder dan tien producenten van aglione della Chiana, en de meesten doen dat voor persoonlijk gebruik. De lookvariëteit bevat volgens de organisatie geen allicine, een chemisch bestanddeel van traditionele look.

De aglione stamt uit antieke tijden, toen Etrusken de Chianavallei bewoonden. Meer info vind je hier.

kissingarlic