In je wielertenue een koe helpen bevallen: oud-dierenarts Jaap deed zijn plicht

Jaap de Boer
Een bijzonder tafereel gisterenmiddag in het Nederlandse Noordijk. Terwijl een veehouder bezig was om een jongvolwassen koe tevergeefs te helpen met de bevalling, kreeg hij plots hulp van een voorbijfietsende dierenarts. 

De Nederlandse veehouder Henk Thuinte genoot gisteren van een ontspannen etentje, terwijl bij zijn buurman Marty Reurink het zweet aan alle kanten uitbrak. Niet alleen vanwege de hitte; een van de jongvolwassen koeien van Thuinte was aan het bevallen. Maar moeder koe was niet bereid mee te werken. “Ook al staken de poten van het kalf al naar buiten, de koe bleef maar rondjes lopen in de wei en wilde niet gaan liggen”, vertelt Reurink.

Jaap de Boer, oud-dierenarts uit Geesteren, kwam toevallig voorbij gefietst en zag wat er gebeurde. Hij zette z'n fiets aan de kant en schoot de man te hulp. Een boer en een dierenarts konden elkaar hier, op het moment suprême, perfect aanvullen.”Ik was blij dat Jaap net langskwam en wilde helpen”, blikt Reurink terug. “Je hoeft niks uit te leggen en je weet meteen hoe je elkaar helpt.”

Voor De Boer duurde zijn fietsrondje door Duitsland en de Achterhoek wat langer, maar de voormalig dierenarts is vooral blij dat hij zijn plicht heeft gedaan. Moeder en kalf maken het trouwens goed. “Toen het kalf ter wereld kwam, had het geen idee wat zich daarvoor allemaal had afgespeeld”, lacht Reurink.

Jaap de Boer6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Proficiat .

 • Rayan El Arami

  Een man met het hart op de juiste plaats!

 • Wintein Tom

  Respect, zo zijn er nog weinig...

 • Katleen Knockaert

  Mooi

 • Marc Verschaeren

  Chapeau , die man is plichtbewust ! .