Ga naar de mobiele website
^ Top

Iedereen wil een selfie met deze Van Gogh-lookalike

Matt Butterworth
De Australische kunstenaar Matt Butterworth zette zich voor de National Gallery of Victoria, waar momenteel de grootste tentoonstelling ooit Down Under over de Nederlandse schilder loopt, met een bordje: "GRATIS SELFIE MET VAN GOGH (Lookalike)". De gigantische respons had hij niet verwacht.

Ze hadden hem al zo vaak verteld dat hij als twee druppels water op Vincent van Gogh leek, dat Butterworth een plan bedacht. Om 10u 's ochtends bood hij zijn diensten aan als selfie-object. Vanaf het moment dat de eerste het aandurfde om met de van Gogh-lookalike op de foto te gaan, was de trein vertrokken. "Rijen mensen wilden een selfie met mij", zegt hij aan de BBC. "Wildvreemden gaven mij een knuffel."

Na anderhalf uur had Butterworth al 147 selfies verzameld en was de batterij van zijn smartphone helemaal leeg. "Ik heb de liefde van de mensen voor van Gogh onderschat. Ik weet wel dat hij populair is, maar de mensen hebben toch duidelijk iets met zijn tragische verhaal." Op zijn 37ste pleegde de 19de eeuwse postimpressionistische schilder vermoedelijk zelfmoord. Hij kampte met mentale problemen en zou bijna zijn hele oorschelp zelf afgesneden hebben.

Met zijn stunt wou Butterworth, die toevallig heel erg op van Gogh lijkt, ook een boodschap overbrengen. "We leven in een tijdperk van selfies en beroemdheden. Van Gogh is vandaag eerder een beroemdheid dan een schilder. Daarom zag ik in dit concept de perfecte combinatie van de twee."

Er zijn wel meer dubbelgangers van de schilder. Vorig jaar koos de Canadese auteur Douglas Coupland uit 1.250 deelnemers uit 37 landen Daniel Baker, een acteur uit het Engelse Dorset, uit tot beste lookalike.

Matt Butterworth1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • ivan De Beer

    Knap

Meld een bug