Het Russische antwoord op de Tesla in de ruimte: een speelgoed-Ladaatje in de stratosfeer

Een gemonteerde camera filmde het Ladaatje aan de heliumballon. Een drone bracht de lancering in beeld (foto rechtsboven). Op 20 km hoogte vloog de ballon weg en ontvouwde de parachute zich (foto rechtsonder).
ToSky Een gemonteerde camera filmde het Ladaatje aan de heliumballon. Een drone bracht de lancering in beeld (foto rechtsboven). Op 20 km hoogte vloog de ballon weg en ontvouwde de parachute zich (foto rechtsonder).
De strafste reclamestunt van het afgelopen decennium krijgt anderhalf jaar later nog een Russisch vervolg(je). De zeventig meter hoge Falcon Heavy-raket van Elon Musks ruimtebedrijf SpaceX schoot begin februari 2018 een rode Tesla Roadster de ruimte in. Het Russische bedrijf ToSky pakte het veel bescheidener aan: een speelgoed-Lada bereikte bungelend aan een heliumballon een hoogte van 20 kilometer in de stratosfeer.

Aan boord van de Lada geen Starman, de dummy in het ruimtepak, maar de kartonnen beeltenis van Dmitry Rogozin, een voormalige vicepremier die sinds vorig jaar aan het hoofd staat van Roskosmos, zeg maar de Russische tegenhanger van de NASA. In een poll die initiatiefnemers ToSky hadden uitgeschreven, kwam hij als winnaar uit de bus. De man die ooit verklaarde dat de NASA maar beter per trampoline astronauten naar het Internationaal Ruimtestation ISS kon sturen,  haalde het van een foto van Stephen Hawking en een cactus.

De heliumballon met de Lada steeg nabij de stad Tomsk op en bereikte een hoogte van twintig kilometer.  De ballon vloog vervolgens weg, waarop de parachute zich ontvouwde en zorgde voor een probleemloze vrije val. Het wagentje landde 150 kilometer en raakte niet beschadigd, ToSky spreekt van een geslaagde test die hen in staat stelt om in de toekomst meer en betere vluchten uit te voeren. 

De Lada-vlucht grafisch voorgesteld.
ToSky De Lada-vlucht grafisch voorgesteld.
De dummy ‘Starman’ in zijn knalrode Tesla Roadster. Space X gaf daags na de lancering op 6 februari 2018 deze foto vrij. De Tesla is sinds september de planeet Mars voorbij.
AFP De dummy ‘Starman’ in zijn knalrode Tesla Roadster. Space X gaf daags na de lancering op 6 februari 2018 deze foto vrij. De Tesla is sinds september de planeet Mars voorbij.
De Falcon Heavy-raket op Cape Canaveral, daags voor de lancering.
Photo News De Falcon Heavy-raket op Cape Canaveral, daags voor de lancering.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  Dat ladaatje zal alleszins beter afgewerkt zijn. Stond overlaatst na een Tesla x, en er waren verschillen van een halve centimeter te zien wat de uitlijning van de carrosserie betreft, oa tussen de klink van de voor- en achterdeur, de sierstrips... een schande voor een wagen van meer dan 100000€

 • Anthony Vandooren

  Erwin weet dus totaal niet waarover hij het heeft... Die roadster van "Tusk" vliegt niet rond ons "aardbolletje" en zal dus ook niet op je klein verstandje vallen

 • Erwin Erwin Mulder

  Beter zo'n stunt dan die van TUSK ,eigenlijk zouden ze dat moeten verbieden .Dan maar klagen dat er enorm veel ruimte schroot rondom ons aardbolletje draait dat ooit zal terug op onze kop donderen als het niet opbrandt intussen!