Het internet wordt gek: welke kleur heeft deze jurk?

Robert Flores on Twitter
Als het op bizarre discussies aankomt, spande het internet de kroon toen hét onderwerp de kleur van deze jurk was. Een vrouw had woensdag de schijnbaar eenvoudige en onschuldige vraag op Tumblr gesteld: welke kleur heeft deze jurk? En het internet werd er gek van.

Tumblr-gebruiker Swiked deelde eergisteren de foto van de jurk online met daaronder: "Mensen help me alsjeblieft - is deze jurk wit en goud of blauw en zwart? Mijn vrienden en ik raken het maar niet eens..." Twitter en Facebook ontploften sindsdien met meningen en reacties. Het bizarre aan de zaak? Sommigen zagen inderdaad een blauw-zwarte jurk, terwijl anderen volhielden dat de jurk goud met wit was.

Ook de sterren moeiden zich in de verhitte discussie: zo zit Taylor Swift bijvoorbeeld duidelijk in team blauw-zwart, terwijl Oscarwinnares Julianne Moore het hier niet mee eens was. Miley Cyrus deed er dan weer haar eigen ding mee.

Taylor Swift on Twitter
Julianne Moore on Twitter

Een foto die is geplaatst door Miley Cyrus (@mileycyrus) op

Belichting en compensatie
Maar wat is er nu echt aan de hand? Volgens BuzzFeed zou het aan de belichting en kwaliteit van de foto kunnen liggen. Verschillende mensen hadden de jurk intussen immers online gevonden in een overduidelijk blauw-zwarte versie. Volgens een bron op de website die in postproductie werkt, kunnen witte tinten een blauwe kleur krijgen en verandert het goud in een donkerdere kleur afhankelijk van die factoren.

"Mensen die blauw en zwart zien, zien de foto zoals die is. Mensen die goud en wit zien, compenseren voor de belichting en esthetiek van de foto", aldus de man. Al kan ook dat natuurlijk twee kanten opgaan...zoals je hieronder kan zien wanneer de jurk in twee richtingen bewerkt werd.

Dion Degennaro on Twitter
guys please help me - is this dress whit...

Het lijkt voer voor oeverloze discussies - die volgens sommigen al vriendschappen hebben verwoest - terwijl anderen het zaakje niet vertrouwen en verwachten dat het een truc is. Het verlossende antwoord kwam al snel van de vrouw achter de foto. Business Insider sprak met 21-jarige Caitlin McNeill uit Schotland die de foto online plaatste. "Wat er gebeurde, is dat twee vrienden van mij gingen trouwen en de moeder van de bruid nam een foto van de jurk om naar haar dochter te sturen", aldus McNeill. "Toen ze de jurk aan haar verloofde toonde, raakten ze het niet eens over de kleur."

De foto werd eerst op Facebook gepost, waar het voor een hevige discussie zorgde onder vrienden, toen McNeill besloot hem met het grote publiek te delen. Maar de waarheid? "Ik ben naar het trouwfeest geweest en de moeder had die jurk aan", klinkt het. "Het was natuurlijk zwart en blauw."

Adobe on Twitter