Geen chips of snoep: deze automaat schenkt arme gezinnen drinkwater, nieuwe schoenen of een geit

Enkele automaten in Manhattan.
AFP Enkele automaten in Manhattan.
Op verschillende plaatsen in de wereld verschenen automaten waarmee voorbijgangers voedsel, medische hulp of andere geschenken kunnen doneren aan arme gezinnen. Het verzamelde geld komt terecht bij liefdadigheidsinstellingen die de opbrengsten verdelen onder mensen die het hard nodig hebben. De ‘geef’-machines zijn een initiatief van de Mormoonse Kerk in de Verenigde Staten.

De automaat geeft de keuze uit verschillende geschenken, waaronder een nieuw paar schoenen, drinkwater of pasta. Betalen kan met een kredietkaart, waarna de gift uit de automaat in een doorzichtige bak onderaan valt. Bij grotere of immateriële geschenken, zoals een geit of een oogtest, valt een kaartje naar beneden. Andere beschikbare donaties zijn bijvoorbeeld een basketbal, een kalkoen voor het kerstmaal, een naaimachine, een kinderwagen of een pasje voor de metro. 

“Deze automaten illustreren symbolisch hoe makkelijk het is om aan liefdadigheidsorganisaties te doneren”, schrijft de Kerk op zijn website. Het gedoneerde geld in de machines wordt verdeeld onder liefdadigheidsorganisaties zoals Unicef en WaterAid.

De machines werden vorig jaar al in verschillende Amerikaanse staten gezet, maar komen dit eindejaar ook op andere plaatsen in de wereld terecht, waaronder Londen in het Verenigd Koninkrijk en Manila op de Filipijnen.

De geschenken vallen in een doorzichtige bak onderaan.
AFP De geschenken vallen in een doorzichtige bak onderaan.
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Vansteelandt

  De kerk zal er wel zo veel voor vragen dat er een hoop in hun eigen zak zal belanden.

 • Pieter Talboom

  Nick du feu; ik denk dat 'betalen met een creditcard' kan wanneer je een donatie doet, niet wanneer je om bijstand vraagt. Het werkt (denkik) zo; je kan kiezen wat je wilt doneren en vervolgens betalen met kredietkaart. Vind het ook niet erg duidelijk uitgelegd, maar zo heb ik het begrepen.

 • Nick Du-Feu

  Betalen kan met een kredietkaart. Mensen die beroep moeten doen op zo'n machines hebben meestal geen kredietkaart. En met een kredietkaart bestaat de kans erin dat men zich in de schulden werkt indien men teveel gaat kopen.

 • pascal devillé

  En de strukturele aanpak van de problemen blijft maar altijd achterwege.De politieke kaste is de dienaar van het grootkapitaal.

 • Peter Buyck

  Gebruikt door... de rijken met een kredietkaart...