Emotie troef: na 70 jaar vindt oud-strijder brief terug die hij naar zijn geliefde stuurde

Een Amerikaanse WOII-veteraan heeft de ontroerende liefdesbrief teruggevonden die hij zeventig jaar geleden aan Bernadean Gibson verstuurd had. Intussen is de vrouw van zijn dromen overleden.

De brief -verzonden op 29 december 1944- verdween over de jaren heen op de achtergrond. Tot een vrouw het kleinood nu terugvond in een platenhoes van een kringloopwinkel en een zoektocht naar de rechtmatige eigenaar startte. Voor de camera's van ABC News las Bill Moore (90) in tranen de vertederende boodschap voor die hij op 20-jarige leeftijd verstuurd had.

"Mijn lieve, schattige, aanlokkelijke Bernadean", klonk het. Waarna Moore grapte dat hij nog heel wat meer adjectieven had kunnen gebruiken, maar helaas de plaats niet meer had om ze op te schrijven. "Je bent zo knap, lieverd, dat ik me vaak afvraag hoe het mogelijk is dat je voor mij gekozen hebt. Ik ben echt de gelukkigste kerel van de wereld. En dat is jouw verdienste, Bernadean. Zelfs je naam klinkt me als muziek in de oren. Als ik me eenzaam voel, begin ik dit soort brieven te schrijven. Ik heb nog nooit zoveel heimwee naar huis gehad als nu met jou."

63 jaar lang onafscheidelijk
"Ik heb altijd geweten dat ik haar als vrouw wilde", aldus Moore. De twee leerden elkaar kennen op de schoolbanken. Toen Moore terugkeerde naar Amerika stapte hij in het huwelijksbootje met Gibson. Ze kregen ook drie kinderen. Bernadean overleed uiteindelijk in april 2010, nadat ze 63 jaar lang onafscheidelijk geweest waren.

Na haar dood verhuisde Moore naar een bejaardentehuis en verkocht hij heel wat van zijn bezittingen. Allicht is de brief op die manier in een kringloopwinkel beland. Een zekere Ilene Ortiz deed de bijzondere ontdekking en contacteerde een tv-station om de betrokkenen terug te vinden.

"Mis mijn vrouw verschrikkelijk"
Volgens Moores dochter Melinda heeft haar moeder die brief in een platenhoes gestopt omdat ze het speciale aandenken zeker niet wilde verliezen. "Dit prachtige cadeau doet me weer terugdenken aan de heel speciale band die mijn ouders hadden."

"Ik mis mijn vrouw verschrikkelijk, er gaat geen moment voorbij dat ik niet aan haar denk", besluit een emotionele Moore. "Maar ik heb van haar gehouden en zij zag mij graag. Het doet me hartzeer dat ik haar nu verloren heb."