Een glamoureus mysterie: wie zijn de mensen op deze dia's uit de kringloopwinkel?

Onder de indruk van de prachtige foto’s uit de jaren vijftig, wil Kristie de beelden graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaars of erfgenamen. “Ik ben verliefd geworden op deze mooie familie”, zegt de vrouw. .
rv/Facebook Onder de indruk van de prachtige foto’s uit de jaren vijftig, wil Kristie de beelden graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaars of erfgenamen. “Ik ben verliefd geworden op deze mooie familie”, zegt de vrouw. .
Kristie Baeumert, een moeder uit Fairburn in Atlanta, Georgia gaat regelmatig in tweedehandswinkels shoppen om kleding voor haar kinderen te vinden. Bij haar laatste bezoekje aan de Tyrone Goodwill Store, vond ze echter iets veel interessanter. Een oude diaprojector, met daarin de dia’s van een glamoureuze, onbekende Afro-Amerikaanse familie.

Onder de indruk van de prachtige foto’s uit de jaren vijftig, wil Kristie de beelden graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaars of erfgenamen. “Ik ben verliefd geworden op deze mooie familie”, zegt de vrouw. “Ik ben gefascineerd en wil meer over hen weten.”

De dochters van de familie gaan altijd identiek gekleed.
rv/Facebook De dochters van de familie gaan altijd identiek gekleed.

De vrouw nam de diaprojector aanvankelijk alleen maar mee omdat ze dacht dat ze daarmee de dia’s die haar grootmoeder haar geschonken had, kon projecteren. Pas thuis kwam ze erachter dat er nog dia’s in het apparaat zaten. Het duurde niet lang of Baeumert raakte geobsedeerd door de beelden.

De twee dochtertjes op het strand.
rv/Facebook De twee dochtertjes op het strand.

De prachtige foto’s prikkelen dan ook de nieuwsgierigheid: er zijn beelden bij die genomen zijn op het kleine Wake Island, in de Stille Oceaan, dat destijds enkel als stoppunt voor militaire vliegtuigen werd gebruikt en waar geen toeristen welkom waren. Een andere foto is genomen in het Vredespark in het Japanse Nagasaki, wat erop wijst dat de familie graag reisde. 

De foto genomen in het Vredespark in Nagasaki in Japan.
rv De foto genomen in het Vredespark in Nagasaki in Japan.
Wake Island, een eilandje waar toeristen niet mochten komen en waar militaire vliegtuigen werden bijgetankt.
rv Wake Island, een eilandje waar toeristen niet mochten komen en waar militaire vliegtuigen werden bijgetankt.

Het zou (ondanks het gebrek aan uniformen op de beelden) ook een indicatie kunnen zijn dat het om een militaire familie gaat, aangezien op verschillende foto’s te zien is dat blanke en zwarte kinderen samen spelen, iets wat begin jaren vijftig nog heel ongebruikelijk was in de Verenigde Staten zelf.

In de jaren vijftig was het in de VS nog niet gebruikelijk dat zwarte en blanke kinderen met elkaar speelden.
rv/Facebook In de jaren vijftig was het in de VS nog niet gebruikelijk dat zwarte en blanke kinderen met elkaar speelden.
Wie is deze goedgeklede vrouw en waar gaat ze naartoe?
rv/Facebook Wie is deze goedgeklede vrouw en waar gaat ze naartoe?

Idylle

Het lijkt in elk geval om een gegoede familie te gaan: de vrouw des huizes is in de meest prachtige jurken gekleed, de twee dochtertjes zien er op elke foto piekfijn gekleed uit in identieke outfits, hoewel het geen tweeling is. Ook de prachtige auto’s en prachtige composities dragen bij aan de jarenvijftigidylle die de foto’s uitstralen. “Als deze mensen familie van mij zouden zijn, zou ik deze beelden willen hebben”, zegt Kristie, die hoopt dat ze de beelden kan terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.

Het jongste dochtertje. In de kantlijn van deze foto staat geschreven: 'een perfecte foto van mijn baby'.
rv/Facebook Het jongste dochtertje. In de kantlijn van deze foto staat geschreven: 'een perfecte foto van mijn baby'.

Helaas is het nog niet gelukt om de familie op te sporen. De projector werd aangekocht in Atlanta, Georgia, maar op de projector staat de staat Kansas geëtst, terwijl op een van de foto’s een auto met een nummerplaat uit Colorado te zien is. De vraag is dan ook hoe de beelden in een kringloopwinkel in Georgia terecht gekomen zijn.

De man des huizes?
rv/Facebook De man des huizes?

Mystery

Bij de Goodwill Store kunnen ze niet helpen: de overkoepelende organisatie van de kringwinkel waar Kristie de projector kocht, heeft 59 donatiecentra en zestig winkels in de 45 counties van de staat Georgia. Vorig jaar werden er 2.8 miljoen producten gedoneerd en kochten 7.4 miljoen mensen iets. Met cijfers van die grootteorde is het onmogelijk om te achterhalen wie de projector heeft aangeboden in de winkel, zeker omdat het centrum waar iets gedoneerd wordt niet altijd het centrum is waar het product opnieuw wordt aangeboden voor de verkoop.

In een poging om de familie op een andere manier terug te vinden, deelde Baeumert inmiddels al een aantal foto’s op haar Facebookpagina, maar ondanks dat haar oproep 160 keer gedeeld werd, meldde niemand zich die haar verder kon helpen. “Dat vond ik erg triest”, zegt Baeumert. “Ze zien er zo gelukkig uit samen. Ze wilden steeds samen op de foto. Door de beelden zo vaak te bekijken heb ik het gevoel dat ik de familie ken.”

Moeder en dochters op een zo te zien tropische locatie.
rv/Facebook Moeder en dochters op een zo te zien tropische locatie.
Het echtpaar aan wie de foto's waarschijnlijk toebehoren.
rv/Facebook Het echtpaar aan wie de foto's waarschijnlijk toebehoren.
Zelfs al ravottend hadden de meisjes dezelfde kleding aan.
rv/Facebook Zelfs al ravottend hadden de meisjes dezelfde kleding aan.
Een mooie nieuwe rok?
rv/Facebook Een mooie nieuwe rok?
Op het strand.
rv/Facebook Op het strand.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Renaat Moerman

  Duidelijk geen overbevolking zoals nu met volle stranden, te kleine huizen, ...

 • Hugo Changuito

  zou toch niet moeilijk moeten zijn om op te sporen als je een nummerplaat hebt

 • Eddy Keulier

  Toen waren er nog echte auto’s.

 • Francois VERHEYEN

  Ja ik begrijp dat, ik koop heel veel oude foto's aan in kringloopwinkels (vooral van militairen uit de eerste WO) en stel mij ook steeds de vraag wat was de levensloop van die mensen. Hoe ging het verder met hen?

 • Marc Statham

  Prachtige auto eb prachtige tijd zonder verzuurde mensen.