Dit zijn twee identieke foto’s, maar gekke optische illusie doet je geloven dat ze verschillend zijn

Deze twee foto's zijn wel degelijk identiek.
Imgur Deze twee foto's zijn wel degelijk identiek.
Het internet wordt gek door twee identieke foto’s, want het lijkt alsof ze vanuit verschillende perspectieven genomen zijn. Mensen kunnen hun ogen niet geloven: “Dit is zo raar!”

Of je het nu gelooft of niet: deze twee foto’s zijn exact dezelfde. En toch lijkt het alsof ze vanuit een verschillend perspectief genomen zijn. Deze bizarre optische illusie gaat als een lopend vuurtje het internet rond. Sinds de foto’s op Imgur werden geplaatst, zijn ze al meer dan een miljoen keer bekeken.

.
Imgur .

Omdat veel mensen niet konden geloven dat de foto’s echt identiek zijn, gingen enkele internetters aan de slag met montagesoftware. In het onderstaande filmpje worden de twee beelden over elkaar gelegd, waarna duidelijk wordt dat het echt wel om dezelfde foto’s gaat.

Waarom ons brein ons juist wil doen geloven dat dit verschillende foto’s zijn, is onduidelijk. Reddit-gebruiker All-Cal denkt een reden gevonden te hebben: “Omdat de twee straten onderaan samenkomen, denken onze hersenen dat het om een soort kruispunt gaat. De straat links moet dus in een andere hoek staan als de straat rechts.”
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Artuur Lemmens

  klopt/ Zijn dezelfde foto's.

 • Jan De Smet

  Als je de foto's wisselt en dan opnieuw naast elkaar legt, is de optische illusie waarschijnlijk weg.

 • Vergeynst Hilda

  Ik zie duidelijk op het eerste zicht een verschil, ge zou denken dat de foto's van uit een verschillende gezichtshoek genomen zijn en de straat op de linkse foto meer oploopt dan op de rechte, maar bij nader inzien zijn en als ge de foto's van dichtbij gaat vergelijken zijn het identieke foto's, het zal wel optisch bedrog zijn.

 • louis bouduin

  Voor alles is natuurlijk een uitleg, toch blijft het fascinerend. Ik had het dus niet van het begin gezien dat het om dezelfde foto ging, en ik zie het nu nog niet. Knap.

 • Zakaria Zerjougi

  Ik zie geen verschil hoor