De beroemdste linkshandigen op een rijtje

Jimi Hendrix
photo news Jimi Hendrix
Mocht u het nog niet weten: vandaag is internationale linkshandigendag. Er gaan veel mythes de ronde over linkshandigen, die bijvoorbeeld vroeger zouden sterven dan rechtshandigen. Sommigen beweren dat het een nadeel zou zijn om linkshandig te zijn. Toch hebben heel wat linkshandigen het heel ver geschopt. Wij overlopen de beroemdste 'lefties' ter wereld.

Jimi Hendrix

Misschien wel de beroemdste linkshandige ooit is Jimi Hendrix. Hij stierf weliswaar vroeg (op zijn 27e), maar hij verwierf met zijn gitaar een mytische status. Hendrix speelde met een rechtshandige gitaar, maar draaide ze gewoon om en rangschikte de snaren in de omgekeerde volgorde.

Hendrix is niet de enige legendarische linkshandige muzikant, zo behoren Beatle Paul McCartney, David Bowie, Kurt Cobain en Noel Gallagher tot het linkshandigenclubje.

Jimi Hendrix
camielmusic.nl Jimi Hendrix

LeBron James

Hij schiet weliswaar de basketbal met rechts naar de korf, maar hij eet en schrijft met zijn linkerhand. James behoort op zijn 29e al tot de grootste basketbalspelers aller tijden en hoopt zijn voet naast de grote Michael Jordan te zetten (die trouwens rechtshandig is).

In andere sportdisciplines zijn tennissers Joe McEnroe en Rafael Nadal en voetballers Arjen Robben en Petr Cech de bekendste linkshandigen.

LeBron James (r) probeert hier die andere NBA-ster Tony Parker in de wind te zetten.
EPA LeBron James (r) probeert hier die andere NBA-ster Tony Parker in de wind te zetten.

Leonardo da Vinci

Sommigen zeggen dat linkshandigen creatiever zouden zijn dan rechtshandigen. Deze man doet die mythe alle eer aan. Da Vinci is misschien wel het grootste genie aller tijden (met een IQ van naar verluidt tussen 180 en 190!). De Mona Lisa werd dus met de linkerhand van da Vinci op het doek geschilderd.

Da Vinci is niet de enige briljante linkshandige schilder. Michelangelo, Rembrandt van Rijn waren ook linkshandig. Ook Vincent Van Gogh was linkshandig en sneed dus met zijn linkerhand zijn oor af.

Leonardo da Vinci
biography.com Leonardo da Vinci

Barack Obama

De 44e en huidige president van de Verenigde Staten ondertekent alle wetten en verdragen met zijn linkerhand. Hij is niet de eerste linkshandige Amerikaanse president. Bill Clinton, George Bush sr en Abraham Lincoln waren dat ook.

Barack Obama
EPA Barack Obama

Oprah Winfrey

De ex-talkshowhost en een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld is ook linkshandig. Die andere talkshowhost, die er onlangs ook mee stopte, Jay Leno, is ook een lefty.

Oprah Winfrey
REUTERS Oprah Winfrey

Bill Gates

Bill Gates bouwde in de jaren '70 zijn eigen computer. Het heeft hem geen windeieren gelegd, want hij is nu de rijkste man ter wereld met een vermogen van maar liefst 76 miljard dollar (57 miljard euro).

Bill Gates
PHOTO_NEWS Bill Gates

Angelina Jolie

Misschien wel de beroemdste actrice van haar generatie, Angelina Jolie, deelt haar handtekeningen uit met haar linkerhand. Andere linkshandige Hollywoodsterren zijn Bruce Willis, Julia Roberts en Morgan Freeman.

Angelina Jolie
GETTY Angelina Jolie

Bart Simpson

Ook animatiefiguren kunnen linkshandig zijn en Bart Simpson is er een van. Misschien heeft hij het geërfd van zijn moeder Marge, want zij is ook linkshandig. Andere linkshandige cartoons zijn Garfield, Peter Griffin en Ned Flanders.

Bart Simpson
flixya.com Bart Simpson