China in de war over ‘naamsverandering’ Nederland

Foto ter illustratie
Kristof Pieters Foto ter illustratie
Een opfrisbeurt voor het internationale imago van Nederland heeft voor verwarring gezorgd in China, waar kranten foutief berichtten dat Nederland van naam zou veranderen.

De Nederlandse overheid kondigde in november aan haar huisstijl met ingang van 1 januari 2020 te moderniseren met een nieuw logo: de letters "NL" die een oranje tulp vormen. Ook zal in sommige talen het voorheen vaak gebruikte "Holland" plaatsmaken voor een vertaling van "Nederland", zoals het Engelse "Netherlands".

In enkele landen, waaronder China, verandert de naam naast het logo niet, volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Chinese media schreven echter zondag dat het Chinese woord voor Nederland, het op Holland lijkende "Helan", voortaan "Nidelan" zou zijn. "Helan zal van naam veranderen!" kopte staatskrant Global Times. Op sociale media werden berichten over het nieuws meer dan 400 miljoen keer bekeken.

In reacties vroeg men zich af waarom het mooi klinkende "Helan", een combinatie van karakters die lotus en orchidee betekenen, werd afgeschaft. En of de Chinese woorden voor erwt en cavia, respectievelijk "Helan boon" en "Helan big", nu ook moesten veranderen. Vandaag liet de Nederlandse ambassade in Peking weten dat het om een misverstand ging. "Bedankt voor alle aandacht", schreef de ambassade op Weibo, de Chinese variant van Twitter. "Helan is nog steeds Helan."

Volgens een persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de nieuwe stijl bedoeld om "nog duidelijker te laten zien wat Nederland te bieden heeft”, en willen ze
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • steven serpieters

    Moderniseren of éindelijk rechtzetten van de officiële landsnaam. België heet in het buitenland ook niet Brussels, Wallonië of Flanders