China in de ban van eigen monster van Loch Ness

De iconische foto uit 1969 van het vermeende Monster van Loch Ness in Schotland.
De iconische foto uit 1969 van het vermeende Monster van Loch Ness in Schotland.
Wat zwemt er rond in de Chinese Jangtsekiang, de derde langste rivier ter wereld? Op de microblogsite Sina Weibo gonst het van de gissingen, nadat er afgelopen week al drie keer beelden opdoken van een lang, zwart ding dat zich lijkt voort te bewegen op het water. Of hoe China helemaal in de ban is van zijn eigen monster van Loch Ness.

De beelden werden geschoten in de buurt van de Drieklovendam in de Chinese provincie Hubei. Meer dan zes miljoen mensen bekeken ze al. De Chinezen haalden er zelfs experten bij, in hun zoektocht naar een plausibele verklaring. Zoals professor Wang Chunfang, die er geen tweede Nessie in zag noch een nieuwe soort. Hij hield het op een gewone “waterslang”. Volgens sommigen zou de waterslang zo’n buitengewone omvang hebben door de pollutie.

Anderen waren het daar niet mee eens en vroegen zich zelfs af of het wel om een levend wezen ging. Beelden vanuit een andere hoek leken iets te tonen dat toch niet zo beweeglijk was. Voor bioloog Ding Li was het gewoon een “drijvend voorwerp”. Die piste werd versterkt door een virale foto van een groot stuk zwarte doek dat aanspoelde.

De grapjes waren uiteraard ook niet van de lucht. Sommigen zagen een campagne om toeristen te lokken naar de Drieklovendam waar miljoenen naar toe stroomden. Anderen lachten met de kwaliteit van het beeldmateriaal die niet overeenkwam met de snelle technologische vooruitgang van de camera’s in Chinese smartphones. “Monsters duiken altijd op als er te weinig pixels zijn”, grapte iemand.

Het grootste levende wezen dat voorkomt in de 6.380 kilometer lange Jangtsekiang is de Chinese reuzensalamander die tot 1m80 lang kan worden. Die soort is bedreigd door de pollutie van de rivier.

LEES OOK: Wetenschappers analyseren 500 miljoen DNA-reeksen, en komen met opvallend besluit: “Monster van Loch Ness mogelijk grote paling”

De indrukwekkende Chinese Drieklovendam.
REUTERS De indrukwekkende Chinese Drieklovendam.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Ze kopiëren letterlijk alles.

 • Merlijn Ambrosius

  Sorry, het is vastgesteld dat het een lang stuk plastic is dat vast aan de bodem zit. Vervuiling dus, daarom ook dat niemand er naar kijkt.

 • Paul Verbeeck

  Nen mutant (misvormd) door de grote vervuiling van het water zeker .

 • erik ramaekers

  Een stuk hout

 • Luc Lievens

  China, zal wel namaak zijn dan.