Brit vist iconische hoed en sigaren van Winston Churchill uit vuilnisbelt

Sir Winston Churchill maakt het V-teken op 19 juni 1963 tijdens zijn vakantie in La Turbie aan de Franse Riviera.
AFP Sir Winston Churchill maakt het V-teken op 19 juni 1963 tijdens zijn vakantie in La Turbie aan de Franse Riviera.
Drie opslagplaatsen vol met antiquiteiten en andere verborgen schatten heeft de Brit David Rose. Alles afkomstig van de stortplaats waar hij werkte. Tussen de items ook een cilinderhoed en sigaren van Winston Churchill. De waarde daarvan wordt geschat op meer dan 11.000 euro.

David Rose toonde zijn kostbare vondsten gisteravond in het BBC-programma ‘Antiques Roadshow’. Expert Mark Smith oordeelde dat ze authentiek waren. Rose vond de waardevolle objecten op een vuilnisbelt, waarvan hij de locatie niet wou prijsgeven. “Ik heb daar vijftien jaar gewerkt en mocht er uitpikken wat ik maar wou, meestal antieke stukken”, aldus Rose.

Samen met de sigaren en de buishoed vond Rose ook meer dan 200 brieven geschreven door een kokkin van Winston Churchill aan haar zoon. Interessant materiaal, waarin de moeder een gedetailleerd beeld schetste van Churchills leven van alledag. De andere memorabilia, waaronder ook een gesigneerde foto, bleken geschenken van de wereldberoemde Britse oorlogspremier aan de kokkin te zijn. Het is dankzij de bijhorende brieven dat expert Mark Smith de collectie kon authenticeren. 

Smith schatte de gezamenlijke waarde op 10.000 Britse pond of 11.640 euro. David Rose stond er versteld van.

Winston Churchill, zoals de wereld hem kent: mét sigaar en buishoed.
rv Winston Churchill, zoals de wereld hem kent: mét sigaar en buishoed.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.