Bekende koe Hermien na maanden op stal dolblij in de wei

Koe Hermien, nu in Koeienrusthuis Stichting De Leemweg, gaat de wei in. De koe ontsnapte eerder tijdens een rit naar het slachthuis.
ANP Koe Hermien, nu in Koeienrusthuis Stichting De Leemweg, gaat de wei in. De koe ontsnapte eerder tijdens een rit naar het slachthuis.
Koe Hermien, die eerder het nieuws haalde nadat ze letterlijk aan de slacht was ontsnapt, mocht vandaag na enkele maanden op stal eindelijk de wei in. Vrolijk springend genoot het dier van de lentezon op het gras bij Koeienrusthuis De Leemweg in het Nederlandse Zandhuizen, waar Hermien sinds februari woont.

Het gaat goed met de befaamde losgebroken koe, vertelt oprichter en beheerder Bert Hollander. Hij liet Hermien én haar dierbare zusje zelf naar buiten. Dat kon pas vandaag omdat het weer eerder niet optimaal was. Bovendien was het gras in de wei niet hoog genoeg. "Dat is belangrijk, want Hermien blijft wel tot november buiten", vertelt Hollander.

Veel mensen waren volgens Hollander bang dat het nooit helemaal goed zou komen met Hermien. De maandenlange klopjacht op het dier zou haar doodsbang en agressief hebben gemaakt tegenover mensen. "Maar ik heb er nooit over in gezeten", zegt Hollander. "We hebben hier veel moeilijkere koeien gehad. Ja, Hermien en haar zusje waren wel agressief. Maar ik kon Hermien na twee dagen al aanraken. Zusje was lastiger, die wilde van voren stoten en van achteren trappen. Maar als je ze op stal vast zet, kunnen ze weinig kanten op. En dan houdt zulk gedrag ook op."

ANP

Slager

Het verhaal van de Nederlandse koe Hermien begon afgelopen december. Eigenaar Herman Jansen wilde haar samen met andere runderen laten vervoeren naar een slager in Eibergen. Vijftien koeien gingen braaf de veewagen in, maar Hermien en een zusje braken uit. Waar de zus later kon worden gevangen met de hulp van een verdovingsgeweer, bleef Hermien vrij. Ze was boeren, veeartsen, jagers en anderen maandenlang te snel af.

Het dier werd door omwonenden liefdevol ‘Hermien’ gedoopt en een nationale troetelkoe was geboren. Veel Nederlanders kwamen in actie om Hermien van het slagersmes te redden. Zo beloofde het koeienrusthuis van Hollander een plekje vrij te houden voor de meest besproken koe van Nederland en omstreken. De Partij voor de Dieren startte een crowdfundingsactie voor de verzorging van Hermien. Pas begin februari kon de koe bij de horens worden gevat. Eenmaal in het rusthuis werd ze herenigd met haar zusje.

ANP
ANP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid mertens

  Zo moesten er meer mensen zijn Prachtig!

 • Vergeynst Hilda

  Koeien zijn intelligente dieren; daarom eet ik reeds meer dan 30 jaar geen rundvlees meer.

 • karien denil

  super !!! en ook van die boer, die hen heeft geadopteerd !!! moge er nog vele ontsnappen van zo'n gruwelijk transport naar n nog gruwelijker oord !!!!

 • bruno dirinck

  ben echt blij voor die koe .er moesten er meer ontsnappen .van het kapmes .

 • Marie Vandam

  Zaaalig haar reactie