Baas Dikke Van Dale boycot verkiezingen vanwege spelfout

Dikke van Dale
Hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale weigert zijn stem uit te brengen bij de herindelingsverkiezingen voor het Nederlandse West Betuwe. Reden: die gemeentenaam, zonder koppelteken, kan voor hem écht niet.

West Betuwe, in de provincie Gelderland, is een van de nieuwe gemeenten die op 1 januari 2019 in Nederland ontstaat door een gemeentelijke herindeling. Het gaat om een fusie tussen Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen. Woensdag vinden er in verkiezingen plaats om een gemeenteraad voor West Betuwe aan te duiden.

De taalpurist, tevens ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’, ventileerde zijn frustratie op Twitter. Hij ergert zich aan het gebrek aan taalkundig inzicht bij een schijnbaar “onnadenkende ambtenaar”. “Deze situatie zorgt voor een lastig probleem voor burgers”, aldus Den Boon. “Ben je nu West Betuwenaar, inwoner van West Betuwe? Ze worden hoe dan ook verplicht een spelfout te maken.”

Overtreding

En dan is de aanstaande gemeente ook nog eens in overtreding. De Nederlandse spellingwet  - stammend uit 2006 - stelt dat overheidsinstellingen de regels van de Nederlandse taal moeten volgen zoals opgesteld door de Nederlandse Taalunie. “Dat geldt dus niet voor u als journalist of voor mij als tekstschrijver, maar wel voor ambtenaren”, verduidelijkt Den Boon. De kans op strafrechtelijke vervolging voor dit vergrijp acht hij, ondanks zijn frustratie, nihil.

Inwoners konden in 2017 meedenken over een nieuwe naam voor de heringedeelde gemeente. “Toen West Betuwe won, was er meteen al discussie over het koppelteken”, zegt Jos Staatsen, burgemeester van Geldermalsen. “En wat bleek? Meneer Den Boon kan gerust gaan stemmen, want deze spelling is wel correct. West Betuwe heeft geen koppelteken nodig, omdat het een zelfgekozen naam is, zo hebben taalwetenschappers Staatsen verzekerd. “Dit past wel bij de eigenzinnige gemeente die we willen zijn”, zegt de burgemeester nog.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Werbrouck

  Hoe schrijven we West Vleteren? Met of zonder koppelteken?

 • marc Deglin

  politici moeten nooit de regels volgen , hier is het bewijs.

 • Joachim Albert

  Het is gemeentenaam ☺

 • Wim Heremans

  En dan typen we zelf ook maar een fout.

 • Alain Terrieur

  't Is nogal een stunt. In Nederland is deelname aan verkiezingen niet verplicht.