Australiërs dag en nacht in de weer om gestrande bultrug te redden

Een bultrug die dinsdag op een strand aan de Australische Gold Coast was gestrand, is na twee dagen terug naar open zee kunnen zwemmen. Reddingswerkers waren dag en nacht in de weer om de kolos te redden wat hen na drie pogingen uiteindelijk ook lukte.

Het waren dramatische scènes in Palm Beach, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Brisbane. De bultrug strandde dinsdagavond op een zandbank, waarna reddingswerkers gisteren alles in het werk stelden om het dier vrij te krijgen. Dat liep niet van een leien dakje. Het touw waarmee de walvis terug in zee werd getrokken, knapte drie keer onder het gewicht. Na die mislukte derde poging zagen reddingswerkers deze ochtend hoe het uitgeputte en radeloze dier met zijn flippers en staart sloeg en alle hoop leek op te geven.

Net wanneer ook de reddingswerkers aan het eind van hun Latijn waren, hielp Moeder Natuur een handje. De sterke stroming deed de bultrug op zijn buik rollen, waarna die met zijn laatste krachten het ruime sop koos. Volgens marien biologe Tacha Mulligan zal het dier binnen enkele dagen terug op krachten komen.

AP
REUTERS
AFP
BELGA
AFP
REUTERS